Съдът не пусна Вальо Топлото от затвора

Софийски градски съд отказа да освободи предсрочно от затвора бившия шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров.

Днес в съда беше разгледана молбата на Вальо Топлото да бъде пуснат на свобода, преди да изтече присъдата му за безстопанственост в особено големи размери, която излежава в затворническото общежитие в Казичене. 

През ноември 2016 г. Върховният касационен съд окончателно потвърди 3-годишната присъда на Димитров за това, че не е положил достатъчно грижи за управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество, от което последвало неговото разпиляване в размер на 325 693,95 лева. Докато е оглавявал "Топлофикация", той е харчил огромни суми за джакузи, джет скъпи хранителни продукти, алкохол, услуги и др.

Днес Димитров заяви пред съда, че е на 61 години и иска да обърне внимание на себе си и семейството си. Също така, че има добро поведение, награждаван е три пъти, участва в трудови, образователни и спортни дейности, предаде БТА.

Според затворническата администрация обаче процесът по превъзпитание на Димитров не е приключил още. И прокуратурата отбеляза доброто поведение на затворника, но според нея това не означава, че той се е поправил. Държавното обвинение смята, че няма каквито и да било доказателства, че са постигнати целите на наказанието. 

Така съдът обяви, че са налице формалните предпоставки за освобождаване на Димитров, но не ие доказателства, че се е превъзпитал и поправил. 

За да отправи искането си, той се възползва от възможността и осъдени лица сами да имат право да искат да излязат по-рано от затвора. Тази възможност обаче беше отменена преди дни, след като двама от групата за отвличания „Наглите“ бяха на крачка от свободата. 

Междувременно продължават другите дела срещу Вальо Топлото. 

През 2016 г. Софийският районен съд го оправда за валутни престъпления. 

Най-голямото дело срещу Димитров - за длъжностно присвояване на 6 млн. лв., обаче се точи вече години. Той получи присъда от 14 г. затвор на първа инстанция, но след това беше оправдан от Апелативния съд, а ВКС върна делото. Апелативните съдии пък намериха пороци в обвинителния акт и процесът започна повторно на първа инстанция в Градския съд през 2015 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини