Сънди телеграф: Мей няма да плати ”сметката за развода” с ЕС

Тереза Мей може да напусне преговорите за Брекзит заради "сметката за развода" в размер на 100 милиарда евро, която някои европейски фигури искали.

Британски бизнес лидери са били предупредени да се подготвят за възможността правителството на премиера Тереза Мей да напусне преговорите за Брекзит тази година заради "сметката за развода", разкрива в. "Сънди телеграф", цитиран от Ройтерс и БТА.

По време на брифинг за шефове от индустрията и Сити високопоставен представител на "Даунинг стрийт" 10 предупредил, че е възможно премиерът да напусне преговорите през септември. 

Стъпката щяла да бъде предназначена "за вътрешна консумация", за да покаже, че Мей може да играе твърдо с ЕС по въпроса за "сметката за развода" - сумата от 100 милиарда евро, която някои европейски фигури искали Обединеното кралство да плати, преди да напусне съюза.

Брифингът се състоял след изборите миналия месец и въпросното лице вече не е част от правителството след последните размествания, отбелязва "Сънди телеграф" и цитира думите на източник от канцеларията на премиера, че оттегляне от преговорите не влиза в плановете на кабинета. 

Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис заяви преди два месеца, че Великобритания няма да плати 100 милиарда евро, за да напусне ЕС, след като се бяха появили информации, че ЕС се готви да поиска тази сума. 

ЕС иска да договори с Великобритания формула за калкулиране на това колко ще даде тя на блока при напускането си, преди да започне преговорите за бъдещите търговски отношения.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини