Връщат в затвора жесток убиец, пуснат предсрочно

Апелативният съд във Варна уважи протест на прокуратура срещу решение на Окръжния съд осъден на 20 г. затвор за убийство на студентка да бъде пуснат предсрочно.

Лазар Касабов е бил освободен условно, като със същото определение съдът е установил изпитателен срок, колкото е остатъкът от неизтърпяната част от присъдата, съобщиха от прокуратурата. 

43-годишният Касабов бил признат за виновен и осъден първоначално на 13 години лишаване от свобода при строг режим за умишленото убийство на приятелката си Кремена Ат., извършено през март 2001 г., както и за придобиване и държане на автомат „Калашников“ със заличени серийни номера, за което е получил наказание 4 години затвор. Съдът групирал двете присъди и му наложил да изтърпи по-тежката. 

Последвал протест на Окръжната прокуратура и на втора инстанция присъдата от 13 била увеличена на 20 г.  Това потвърдил и ВКС. 

Убийството от 10-11 март 2001 година, извършено от работещия като охранител мъж, е шокирало обществото, подчертават от държавното обвинение. Тялото на студентката Кремена, след като била убита от Касабов с изстрел с автомата, било разчленено с трион и изхвърлено в местност в района на телевизионната кула над Варна и затрупано с камъни. 

Личните вещи на момичето и автомата осъденият изхвърлил близо до Делфинариума във Варна. Останките от тялото на Кремена били намерени от пастир на 1 април. 

В биографията на Касабов фигурира и причиняване на смърт по непредпазливост след умишлено нанесена тежка телесна повреда на студента Стефан Ст., извършено на 26 януари 1998 г. Тогава той сключил споразумение, по което за престъплението му било наложено само условно наказание от 3 години с петгодишен изпитателен срок. 

Въпреки че Касабов показал положителни резултати в затвора Апелативният съд не е уважил пускането му с мотива, че е причинил смъртта на двама души, а деянията му се отличават с особена жестокост и бруталност. За прилагането на условното предсрочно освобождаване от затвора на осъдено лице се преценява и степента на обществена опасност, което не било сторено от първоинстанционния съд, отбелязват апелативните съдии.

Междувременно днес депутатите отмениха на първо четене така наречената поправка "Наглите", с която затворници можеха сами да искат предсрочното си освобождаване.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини