Ето я истинската причина все още да не сме открили извънземни

Галактиката Млечен път е дом на близо 100 милиарда и 400 милиона звезди, около всяка една от които е възможно да обикалят планети. Вероятно в обозримата част от вселената съществуват поне 2 трилиона галактики подобни на нашата, всяка от тях населена от трилиони планети, орбитиращи около стотици милиарди звезди.

Дори и планетите способни да поддържат живот да са изключителна рядкост, поне на няколко от тях трябва да има интелигентен живот.

Според Business Insider, ако едва 0.1% от потенциално обитаемите планети в нашата галактика, поддържат живот, това означава, че съществуват милиони планети с живот на тях.

Всички тези цифри накараха Нобеловия лауреат Енрико Ферми да зададе въпроса: “Къде са извънземните ?” Въпросът стана известен като Парадокс на Ферми, а повечето възможни отговори касаят и хората.

Особено притеснителна е хипотезата “Великият филтър”, която твърди, че преди интелигентния живот да има възможност да се измъкне от пределите на собствената си планета, се сблъсква с някакво препятствие – Големият филтър.

Съществуват няколко преходни момента от еволюционна гледна точка, с които всяка планета, подобна на нашата трябва да се справи, преди да комуникира с нови светове. Някои от тях настъпват в ранните етапи от развитието на живота. В нашия случай обаче, на този етап от развитието си ние може би се приближаваме към въпросния филтър.

Ако климатичните промени продължат, те ще унищожат голяма част от живота, такъв какъвто го познаваме. Удивително стабилният климат през последните 12 000 години, позволи на човешката цивилизация да процъфти, облагодетелствайки се от селското стопанство и индустриализацията.

Скорошни изследвания определиха няколко характеристики на видове, които е по-вероятно да преживеят унищоженията предизвикани от климатичните промени, сред тях непретенциозно небце и бърз репродуктивен цикъл. Това означава, че на практика хората са пълна противоположност на създанията смятани за съвършени сървайвъри.

С други думи, макар нещата едва ли да са се развили по подобен начин на другите планети, е много вероятно животът там също да е бил изправен пред множество препятствия, така че цивилизациите да не са имали шанс да оцелеят

Според Дейвид Уолъс-Уелс “в една вселена на възраст милиарди години, със звездни системи разделени от времето и пространството, цивилизациите може би се появяват и изчезват твърде бързо, за да се открият една друга. Масовото измиране, на което ставаме свидетели в момента е едва началото, предстои ни още толкова много смърт”.

Други учени предлагат малко по-различни, но и по-подтискащи отговори на Парадокса на Ферми.

Неврологът от Оксфорд Андерс Сандберг, Милан Чиркович от Астрономическата обсерватория в Белград и експертът по изкуствения интелект Стюарт Армстронг вярват, че извънземните не са измрели, а са в състояние на хибернация и изчакват вселената да се охлади.

Професор Заза Османов от Свободния университет в Тбилиси смята, че търсенето ни все още не се е увенчало с успех, защото изследваме пространството около звездите, когато би трябвало да се фокусираме върху пулсарите.

Физикът Брайън Кокс предлага още една възможност - поучителна история за нашата собствена, а и за много други цивилизации.

“Напредъкът в науката и инженеринга неминуемо изпреварва политическото развитие, а това води след себе си до катастрофи ”, казва Кокс.

Ако интелигентния живот се самоунищожава несъзнателно веднага след като напредне достатъчно, е твърде вероятно и ние да се приближаваме до този момент.  

Източник: futurism.com

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини