Временна комисия проучва покупката на нов боен самолет

Депутатите създадоха Временна парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет.

Комисията ще работи два месеца. Председател на комисията стана Емил Христов от ГЕРБ, а негов заместник - Христо Гаджев от ГЕРБ.
Комисията беше създадена със 114 гласа „за”, 69 – против и 9 – „въздържал се”. 
Предложението за тази комисия е на Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ, и група народни представители.

Комисията е съставена от 19 депутати от всички парламентарни групи на пропорционален принцип - 8 от ГЕРБ, 6 от "БСП за България", 2 от Обединените патриоти, 2 от ДПС и 1 от "Воля".

Причината за създаването на комисия за избора на нов тип боен самолет е президентът да бъде въвлечен в "катранения казан" на българската политика, каза при дебатите в парламента преди гласуването Крум Зарков от БСП. 

Истинската причина е, че един неопетнен политик, един неопетнен човек – президентът на републиката, трябва да бъде въвлечен в "катранения казан" на българската политика и къпан там в продължения на 2 месеца, за да може да се намали това, което ви вбесява - неговият рейтинг, неговата популярност, заяви Зарков. 

Корнелия Нинова - лидер на БСП, заяви, че създаването на комисията е в отговор на заявената от президента Румен Радев воля за борба с корупцията по високите етажи на властта. Тя "видя" страх в действията на ГЕРБ и определи предложението им за временна комисия като панически ход. БСП твърдо стои до президента в намерението му да се бори с корупцията, подчерта Нинова. 

От ГЕРБ възразиха срещу обвързването на създаването на комисията с президента. Ние също сме срещу кражбите и комисията ще провери тъкмо това, заяви Тома Биков от ГЕРБ. 

Владимир Тошев от ГЕРБ също "видя" страх, но у опозицията. "Може би ви е страх, че от доклада на комисията ще излезе кой е бил ръководител на работна група, задала критерии за самолета, кой е бил ръководител на работна група, която е написала предложението за запитване до производителите, кой е бил ментор на правителството взело решение за самолета. На всички етапи е ген. Радев", коментира той. 

Председателят на парламента Димитър Главчев го прекъсна и предупреди да не замесва президента и с изказванията си депутатите да не предопределят избора на доставчик за самолета. 

Тошев продължи с информация за различните самолети. Само за сведение - в момента в света има над 4500 F-16, воювали са на десетки войни; има около 250 "Грипен" - не са воювали никъде; има около 470 "Юрофайтър" - и те не са воювали никъде, обясни той. Не искаме да атакуваме президента, искаме да видим кой и как предопредели "Грипен"-а, каза още той.

Според ДПС създаването на комисията е поредният опит на Министерски съвет да прехвърли отговорността в Народното събрание, заяви Йордан Цонев. Той припомни, че в решението на парламента от 2016 г. ясно е казано какви са стъпките и сроковете и посочи, че срокът за сключване на договор с доставчик е бил през декември 2016 г. Процедурата не е спазена от кабинета "Борисов 2", посочи той. 

Искаме да излезе истината, заяви Цветан Цветанов от ГЕРБ. Ако сте за прозрачността, трябва да подкрепите тази комисия, обърна се той към опозицията и изрази надежда, че и президентът ще подкрепи това. Цветанов попита депутатите от БСП защо са се припознали в лобизъм. Вие сте царе да правите фалшиви новини и да градите политиката си на популизъм, каза още той.

Самият президент Румен Радев е категоричен, че няма да участва в работата на комисията. Няма как президентът да бъде викан в парламента, каза вчера държавният глава.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини