Окончателно: Увеличават само минималната пенсия

Мнозинството в парламента в крайна сметка окончателно одобри предложението на кабинета за скок само на минималната пенсия. От БСП искаха да се индексират всички пенсии, но по сметките на управляващите пари за това няма.

Така че от 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст ще се увеличи с близо 20 лева и ще стане 180 лева, а от 1 октомври ще скочи до 200 лева. Депутатите записаха промяната в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

Скокът на пенсиите касае над 800 хил. души, а това ще струва на държавата близо 100 млн. лв. допълнително за тази година и още 280 млн. лв. за 2018 г.

Според социалистите обаче увеличението само на най-ниската пенсия води до усещане за несправедливост и заради това настояваха минималната да стане 300 лева и да се индексират всички останали.

Червеният Драгомир Стойнев отсече, че предложението на управляващите се отнася само да хората с най-малък или дори никакъв принос към осигурителната система.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ обаче обвини опозицията, че разглежда промените само за популистки политически изказвания.

По нейните разчети искането за 300 лева минимална пенсия ще струва на държавната хазна по над един милион лева на месец.

"От юли до декември тази година това ще глътне 760 милиона лева, за догодина ще е 1,6 млрд. лв., за 2020 - 1,7 млрд., никой обаче не казва откъде ще дойдат тези средства", скочи тя.

Стоянова допълни, че и в момента близо 50% от парите за пенсии са трансфер от държавния бюджет към този на ДОО, т.е. от данъци, а не от осигуровки.

"Ако бъдат увеличени пенсиите на 300 лева, процентът ще скочи и би трябвало да се увеличат или данъците, с което едва ли ще сте съгласни, или осигуровките, или да е за сметка на други разходи от бюджета, кои да са те – от парите за въоръжаване на армията, от тези за полицаите и пожарникарите, за социално подпомагане", настоя тя и обвини левите депутати, че се интересуват само от разходите, но не и от приходите.

 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    15
    153684
    1 0
    16:33, 28 юни 2017
    Останалите пенсионери ряпа да ядат. Защото те са толкова богати, че няма как дои сметките да си платят за топло, за вода, за лекарства, а за храна...колкото остане, макар че то не остава. Ама те нали са тъпи, не могат да протестират, пък и да го направят, няма кой да им обърне внимание. Нали от тях нищо не зависи. Лъжи, лъжи и пак лъжи. Голи обещания преди изборите. Всички знаят, че БСП си прави само пиар, ама поне някой от кумова срама да спомене, че това не е справедливо към останалите пенсионери. Тези дето са били във властта си мълчат, защото само техните пенсии са високи. Спане по 4 години в Народното събрание и на властови позиции, купуване на някакъв бизнес с хотели и някои други неща за които простосмъртните и не подозират. Така си живеят царски, без да са свършили нищо полезно в тоя живот за другите. Пенсионер да не си в тая нашата държава, където на власт по всички фронтове е само корупцията.
Последни новини