Четири села от община Смолян ще отбележат традиционните си празници на Петровден

Четири села от община Смолян ще отбележат Петровден. Това са Стойките, Соколовци, Бостина и Полк.Серафимово, съобщиха от пресцентъра на общината.

Кметство Соколовци ще отбележи традиционния си празник на 29 юни. Същия ден от 12.00 часа в двора на църквата ще бъде раздадена благословена трапеза. От 17,30 часа ще има народно веселие с оркестър „Родопско настроение”.

Стойките ще посрещне Петровден на  29 юни с тържествена Св. Литургия в храм „Св.Св.Петър и Павел”, която ще започне в 8,30 часа. В 12.00 часа в двора на църквата ще бъде раздадена благословена трапеза. Днес от 18.00 часа ще бъде отслужена Вечерня. Храмът  преди време чества 130 години от построяването си и по този повод беше ремонтиран и обновен.

Празникът на село Бостина - Петровден, ще бъде отбелязан на 30 юни и 1 юли. На 30 юни /петък/ ще се отслужи Тържествена света Литургия в църквата „Св.Св. Петър и Павел”. От 12.00 часа ще бъде раздадена благословена трапеза. На 1 юли от 19.00 часа ще бъде открит празника на село Бостина.  От 20.00 часа ще има народно веселие с оркестър „Пампорово”, с ръководител Георги Кисьов. За доброто настроение на празнуващите ще пеят Даниела Димитрова и Димитър Керемедчиев. Ще има и тържествена заря.

Първият национален фолклорен фестивал „С песните на Георги Чилингиров“  ще се проведе на 1 и 2 юли  в Полковник Серафимово. Това забележително събитие ще съпътства празника на селото.  

Събитието е под патронажа на кмета Николай Мелемов. Организатори са община Смолян, кметство с. Полковник Серафимово и читалище „Отец Паисий“ в родопското село. „От 17 години имам желание да направим такъв конкурс. Ето че тази година, благодарение на община Смолян и кмета Мелемов, фестивалът ще се реализира”, коментира председателят на читалището в село Полк.Серафимово Съби Кайджиев.

Организаторите - община Смолян, кметствата, читалищата и църковните настоятелства при храмовете канят смолянчани и гостите на града да посетят празниците в селата, посветени на Петровден.   

    

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини