Избират Съвет на децата към Агенцията за закрила на детето

Областна оценителна комисия с участието на експерти от Областна администрация, Регионално управление на образованието, Регионална здравна инспекция, Регионална дирекция за социално подпомагане, ОД на МВР и двама общественици обсъди кандидатурите за членове на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Комисията разгледа всички девет предложения,  подадени от общините Кърджали, Кирково и Момчилград.

Съгласно критериите, посочени в процедурата  за избор на национално ниво бяха класирани следните кандидати:

По направление 1 (Членове на училищни форми за самоуправление или на детски/младежки съвети, парламенти и др.): на 1-во място - Елмира Елмирова Смилянова – ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“, на 2-ро място Биляна Каменова Арсова – СУ „Владимир Димитров - Майстора” и  на 3-то място- Станислава Васкова Момчева - СУ „Владимир Димитров - Майстора” ;

По направление 3 (Представители на неправителствени организации, работещи с деца, и потребители/доброволци в социални услуги за деца/): на 1-во място Ралица Васкова Минкова oт СУ „Владимир Димитров - Майстора”, предложена от Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания - Кърджали;

По направление 4 (Индивидуални кандидатури): на 1-во място Теодора Тодорова Милушева – СУ ”От. Паисий” с природоматематическа насоченост, на 2-ро място Мартин Детелинов Каралчев - ЕГ „Хр. Ботев” и на 3-то място Симеон Славчев Чаушев - СУ „Н.Й.Вапцаров” - Момчилград.

Съветът на децата е консултативен орган към председателя на ДАЗД и има за цел да насърчи детското участие в процесите на изработване на политики за децата и вземане на решения. Той включва представители на младите хора от всяка административна област и децата от уязвимите групи и им дава възможност да обменят знания, умения и ценности, както и да взаимодействат с държавни и неправителствени организации на регионално и национално ниво. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини