Шестима задържани за тероризъм в Испания, Великобритания и Германия

Шестима души са задържани в Испания, Великобритания и Германия. Те са обвинени в поддържане на връзки с джихадистката групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") и вербуване и радикализиране на потенциални членове. Това съобщи испанското вътрешно министерство, цитирано от Ройтерс.

Арестите са организирани от испанската полиция в сътрудничество с колегите си в Германия и на Острова. Четирима души са задържани в Палма де Майорка, един човек във Великобритания и един в Германия.

Министерството пояснява, че полицейските сили от различни държави си сътрудничат с посредничеството на агенциите в ЕС, споделяйки информация в борбата с тероризма.

Задържаните са подготвяли и разпространявали видеоматериали с насилие, а също така са организирали ежеседмични срещи за вербуване на млади хора да пътуват до конфликтни зони.

Разследването е започнало през 2015 г. след откриването на интернет страница с видеа, които показват вербуване на джихадисти и изпращане на млад мюсюлманин от Испания в Сирия.

Продуцентът на филмите, ултраконсервативен салафитски имам, е задържан в Обединеното кралство. Той е бил следен от няколко европейски държави, заключава ведомството.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини