Ядем месо с повече вода и пием сок с по-малко плодове

След проведено няколкоседмично изследване от български експерти от агенцията по безопасност на храните станаха ясни резултати от проверките за качеството на храните у нас и в Западна Европа. Установено е, че двоен стандарт има както в качеството, така и в цената на продуктите.

31 вида храни са били тествани - шоколадови изделия, безалкохолни газирани напитки, сокове, местни и млечни изделия, както и детски храни.

При тестовете съществени разлики са установени при 7 от тестваните продукти. Разлика в етиката няма при останалите 24.

В Германия например пият 100% сок, а у нас същия продукт е с 97% сок и 3% пулп.

При детските храни разлика е открита при съдържанието на рапичното олио. В Германия то е 1.3%, а у нас 0.9%. Разлика има и при протеина в храната, но тя е незначителна.

При местните продукти например водното съдържание у нас е по-високо, откокото в немската шунка. Д-р Любомир Кулински от БАБХ обясни, че нашето месо явно не е оставено да изсъхне добре. Изследвани са фанкфуртери, наденички и салами.

От БАБХ успокоиха, че поне, когато пише "100% свинско месо", то това отговаря на истината.

Най-голяма разлика експертите от БАБХ са открили при сравненията между немско и българско сирене. Това от Германия е по-добре изглеждащо и дори по-вкусно, каза Кулински.

Сега следва експертна група да изготви доклад, който да бъде връчен на земеделския министър Румен Порожанов. През септември на среща на високо ниво, темата ще бъде обсъдена и в Европа, каза още Кулински.

Източник: http://offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини