Учени: Патешко крякане е най-добро за звук на клаксон

Корейските учени доказаха, че патешкото крякане е по-добро като предупреждаващ звук на автомобил от традиционния звук на клаксона.

Корейските учени провеждат изследвания с участието на повече от сто доброволци, които считат, че патешкото крякане е много по-приятно за слуха от "сърдитото" звънтене на клаксона на автомобилите, предаде life.ru.

Учените се опитват да намерят такъв звук на клаксон, който би предупреждавал за опасност без да подлага участниците в ситуацията на стрес.

Крякането на патиците е било избрано след провеждане на тестове с повече от сто доброволци, които стигнали да извода, че то е далеч по-приятно за слуха от стандартния автомобилен клаксон.

Изследването е било проведено в университета Сунгсил в столицата на Южна Корея Сеул.

По принцип учените правят опити да заменят неприятния звук на клаксона още от момента на неговото появяване през 1908 година. Знаменитият клаксон от началото на 20-ти век бе заменен с по-съвременен, но оттогава на практика нищо не се е променяло.

Всички изпробвани до момента автомобилни "изсвирвания" се оказват твърде дразнещи за минувачите и поради това учените искат да променят ситуацията. Те са внедрили някои корекции в обема на звука, ритъма и продължителността на звученето. Бил е добавен и контролер на мощността.

Учените твърдят, че новият клаксон предупреждава за опасност, намалявайки стреса от ситуацията и от сигнала.

На доброволците е било предложено да прослушат различни потенциални звуци и да ги оценят по няколко параметъра, в т.ч. причиняван стрес и височина на звука.

След съпоставяне на всички данни станало ясно, че най-благоприятният звук за автомобилен клаксон е този, наподобяващ крякането на патиците.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини