Кошмарни жеги в края на седмицата

Изключително горещи дни с температури, достигащи до над 40 градуса, вещаят синоптиците за България. Последната по-ниска температура в Асеновград ще е утре, сряда, и тя ще е около 34-35 градуса. От четвътък до края на седмицата трябва да се подготвим психически, а и физически, за градуси от порядъка на 40-41. В сряда и четвъртък е възможно да превали, като в планинските райни и ще прегърми. Температурите ще се нормализират в началото на следващата седмица, когато ще слязат под 35-36 градуса.

Съветите на синоптиците и лекарите са отложим пътуванията през горещите часове на деня, освен ако те не са наложителни, както и да поемаме най-малко 2-3 литра вода на ден.

Излагането на откритите части на тялото на преките слънчеви лъчи може за кратко време да предизвика изгаряния, а високата температура да предизвика термичен шок, предупреждават и от БЧК. Най застрашени са малките деца, възрастните, сърдечно болните, както и хората с по-светла кожа. Ако имате главоболие, гадене, повръщане, мускулни крампи и/или не уринирате през последните часове, вероятно имате обезводняване. Препоръчва се в случая да се пие вода в малки количества, на малки глътки до стабилизиране на състоянието. Ако забележите обърканост, дезориентираност, войнственост или друга промяна на психичното състояние, най-вероятно се касае за топлинен удар и е добре по най-бързия начин да се потърси медицинска помощ.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини