Китай пусна от затвора Нобеловия лауреат Лиу Сяобо

Китайските власти освободиха от затвора носителя на Нобеловата награда за мир Лиу Сяобо, тъй като страда от рак на черния дроб в краен стадий, съобщи Би Би Си.

61-годишният Лиу, който е известен защитник на човешките права, бе ключов водач на протестите на площад „Тиенанмън“ („Тянанмън“) през 1989 г. 

Той беше изпратен в затвора през 2009 г. за подривна дейност, след като участва в написването на манифест, познат като „Харта 08“, съдържащ призив за демократизиране на Китай.

През декември 2010 г. Лиу получи Нобеловата награда за мир „за продължителната му и ненасилствена борба за основни човешки права в Китайската народна република“. Китайските власти обаче не разрешиха и на членове на семейството му да присъстват на церемонията. Оттогава съпругата му е под домашен арест, без да са ѝ повдигнати обвинения. 

Китай пък замрази дипломатическите си отношения с Норвегия в знак на протест. Двустранните връзки бяха нормализирани едва в края на миналата година. 

Според адвоката на Лиу Сяобо, нобеловият лауреат е изпратен на лечение в болница в град Шънян, в северната провинция Ляонин. Диагнозата рак му е била поставена преди месец.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини