Смартфонът те прави по-глупав, дори да е изключен

Нова опасност, свързана с употребата на смартфоните, откриха учени от университета на Тексас в Остин. Опасността не изчезва дори при изключен апарат, сочи изследването, публикувано в Journal of the Association for Consumer Research. Накратко за него съобщава Medical Xpress.

Те провели експерименти с близо 800 потребители на смартфони, като за пръв път опитват да измерят колко добре хората могат да изпълняват задачи, когато разполагат със смартфони, дори да не ги използват.

Специалистите тествали когнитивните способности на различни хора, когато по един или друг начин е ограничен достъпът им до собствените им смартфони. Най-добри резултати показали участниците в експеримента, апаратите на които били в другата стая. 

В единия експеримент изследователите поискали от участниците в проучването да седнат на компютър и да направят поредица от тестове, изискващи пълна концентрация, за да постигнат добри резултати. Тестовете били насочени към измерване на наличния когнитивен капацитет на участниците - т.е. способността на мозъка да съхранява и обработва данни във всеки един момент. Преди да започнат, участниците били инструктирани на случаен принцип да поставят смартфоните си на бюрото надолу, в джоба или личната си чанта, или в друга стая. Всички участници били инструктирани да включат телефоните си в тих режим.

Изследователите установили, че резултатите на участниците с телефони в друга стая значително надминавали тези с телефоните на бюрото, а също и малко надвишавали резултатите на тези участници, които прибрали телефоните си в джоба или чантата си.

Констатациите показват, че самото присъствие на смартфона намалява наличния когнитивен капацитет и уврежда когнитивното функциониране, въпреки че хората чувстват, че обръщат цялото си внимание и се съсредоточават върху задачата. "Съзнателно вашият ум не мисли за вашия смартфон, но този процес - процесът да си налагате да не мислите за нещо - използва някои от вашите ограничени когнитивни ресурси", обясняват изследователите.

Самото присъствие на смартфон ангажира капацита на ума ви и вследствие това когнитивните способности намаляват. Наблюдаваният ефект се проявявал в пълна сила и в случай, че смартфонът бил изключен.

В друг експеримент, изследователите разгледали как влияе зависимостта от смартфона на конкретен човек (колко силно този човек чувства, че трябва да има смартфон, за да преживее един типичен ден - според собствената му преценка) оказва влияние на когнитивния му капацитет. Участниците направили същата серия компютърни тестове и отново на случаен принцип трябвало да държат смартфоните си с екрана нагоре, в джоба или чантата или в друга стая. В този експеримент някои участници трябвало да изключат телефоните си.

Участниците, които са най-зависими от смартфоните си, се представили по-зле в сравнение с по-малко зависимите, но само когато държали смартфоните си на бюрото, в джоба или в чантата си.

Също така изследователите открили, че няма значение дали смартфонът на даден участник е бил включен или изключен и дали той е бил с екрана нагоре или обърнат върху бюро. Наличието на смартфон пред очите (или лесният контакт с него) намалява способността на човек да се съсредоточава и изпълнява задачи, защото част от мозъка му работи активно, за да не вдига или използва телефона.

"Това не е, защото участниците са разсеяни, защото получават съобщения на телефона си", каза Уорд. "Самото присъствие на техния смартфон е достатъчно, за да намали когнитивния им капацитет."

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ва
    Васко
    0 0
    00:01, 28 юни 2017
    Явно тия учени са имали по няколко смартфона, та бая са изпростели. По-тъпа статия скоро не бях чел.
  • 2
    Ли
    лиско
    0 0
    16:11, 30 юни 2017
    Много учени, много НАСИ и все по- бедни научни открития ! Няма ли по- смислени теми, или всичко е пари...?
Последни новини