Младежи дискутират своето бъдеще в Смолян, в България и Европа

Изображение 1 от 5

    Днес в община Смолян ще бъде подписан мемурандум за бъдещо сътрудничество между общини от пет европейски страни. Това се случва в рамките на проект MUSTER - Многостепенно управление за интегрирано и устойчиво регионално развитие е проект по Програма „Европа за гражданите 2014 – 2020“ на Европейската комисия, Направление 2 „Демократична ангажираност и гражданско участие“,  Мярка 2.2 – „Мрежи от градове“. В него община Смолян е един от партньорите.

    От септември 2015-та до август 2017 година пет града – Чита ди Кастело (Италия), Жуи Ле Тур (Франция), Льорах (Германия), Сигишоара (Румъния), Смолян (България) и Агенция Практикал Утопия (Италия) работят съвместно за установяване на общи сфери на интерес и за изграждане на платформа за дългосрочно сътрудничество между петте местни власти. Програмата за градовете 2014 – 2020 на Европейската комисия представлява обща рамка с обединяваща функция за изпълнението на тези цели.
    Чрез тези срещи партньорите се запознаха със състоянието на градовете, участващи в проекта, в частност със специфичните иновативни форми на гражданско участие, с проекти, които са изпълнили, както и с политиките им за бъдещо интелигентно и устойчиво развитие. Този процес следва да доведе до избор на действия за съвместна дейност и постепенното формиране на една трайна мрежа. Основите за това са някои вече съществуващи сътрудничества, сходството в проблемите, с които градовете трябва да се справят и силната европейска отдаденост на всички партньори.
    Срещата в Смолян е заключителна, като програмата на събитието стартира в четвъртък – 22.06.2017 г. след обяд с представяне на партньорите и вече проведените дейности и продължава днес с  презентации на тема "Демокрация в интелигентни градове – ролята на технологиите при комуникацията с гражданите" – ролята на дигиталните технологии във взаимодействието между администрация и граждани. Ще се състои и дискусия с участието на младежи и младежки организации на тема „Моето бъдеще в Смолян, в България, в Европа“.

    Участниците в срещата ще имат и възможност да видят Регионалния исторически музей и галерията, планетариума, да посетят Националното училище за фолклорни изкуства в Широка Лъка, както и някои от забележителностите на община Смолян.
     
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини