Едва 300 000 пенсионери с увеличение на пенсиите

„Не сме съгласни с този вид увеличение на пенсиите, защото води до неравнопоставеност. Хора, които нямат осигурителен принос, ще получават толкова, колкото другите. Но няма как да сме против предложението, заради ужасяващите доходи на пенсионерите”. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ депутатът от „БСП за България” Георги Гьоков.

Той добави, че между първо и второ гласуване на законопроекта в Народното събрание левицата ще представи своите предложения за промени, а именно- минимална пенсия от 300 лева и преизчисляване на пенсиите със средноосигурителен доход за 2013 година. Той припомни, че по време на правителството на Тройната коалиция, пенсиите са били увеличавани досега с най-много - над 100%.

Георги Гьоков заяви още, че когато се приемаше бюджета на НОИ и националния бюджет в края на миналата година, именно левицата изтъкна, че умишлено управляващите залагат по-малко приходи.

Целта на това е събраните пари да се разпределят от ГЕРБ не през бюджета, а с постановление на Министерския съвет, което е в абсолютно нарушение на Конституцията. Народният представител беше категоричен, че реално увеличение на пенсиите ще получат едва 300 000 пенсионери, а на други близо 500 000 ще се изравнят с въпросното увеличение.

Светлана Ангелова от ГЕРБ заяви, че БСП носят последствията от фалитите от правителствата на БСП – на Луканов, Виденов, Станишев, заради които „не можем да си позволим да вдигнем доходите на всички пенсионери колкото ни се иска”.Опитвате се да омаловажите постигнатото. 800 хил. пенсионери ще получат повишени доходи. От 1 юли ще се увеличат доходи и по швейцарското правило”, добави тя.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини