Русия назначи нов посланик в Анкара на мястото на убития Карлов

Новият руски посланик в Турция е Алексей Ерхов. Това става ясно от указ, публикуван на официалната страница за правна информация, съобщи ТАСС.

"Назначава се Алексей Владимирович Ерхов за извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в Турция", се казва указа.

Ерхов оглавяваше департамента на "Ситуационно-кризисния център" на руското външно министерство, припомня ТАСС.

Предишният посланик на Русия в Турция Андрей Карлов бе убит на 19 декември 2016 година докато произнасяше реч за откриване на фотоизложба в Анкара. Терорист го застреля в гърба. Посмъртно Карлов бе награден със званието Герой на Русия "за проявена издържливост и мъжество на поста извънреден и пълномощен посланик на Русия в Турция, за огромния принос в реализацията на външнополитическия курс на Руската федерация.

Следственият комитет на Русия образува наказателно дело по Закона за международния тероризъм. Разследването се води от правоохранителните органи на Турция. 
Турската полиция в началото на 2017 година задържа няколко заподозрени във връзка с това престъпление, а през март бе арестувана руския, която може да е била свързана с убиеца.

През юни стана известно, че Карлов е убит по нареждане на международна организация на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен ФЕТО ("Терористична организация на фетхуллистите").

По данни на прокуратурата на Анкара, изпълнителят на убийството Мевлют Мерт Алтинташ е контактувал с петима души, които са в състава на ФЕТО. Освен това, следователите са установили, че Алтинташ се срещнал с един от фетхуллистите в петзвезден хотел на Кипър, където е получил инструкции как да убие руския посланик.

Според rg.ru Ерхов преди да оглави департамента за ситуационно-кризисния център на Външното министерство на Русия няколко пъти е бил генерален консул на Русия в Истанбул.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини