Никола Чанев: Община Кърджали да се погрижи за изоставените училища

Изоставените сгради на закритите училища – „Никола Вапцаров“ в кв. „Веселчане“ и „Георги Бенковски“ на ул. „Републиканска“ следва да запазят общественото си предназначение и да бъдат предоставени за социални или образователни цели, коментира областният управител Никола Чанев. „След като общината не е в състояние да ги поддържа, редно е да ги отдаде за стопанисване. В противен случай остава съмнението, че двете сгради умишлено се обричат на разруха, за да бъдат продадени на безценица“, смята Чанев.

Бившето спортно училище в района на Пазара е затворено през 2008 г. През 2014 г областният управител е поискал сградата да се предостави за нуждите на териториалното поделение на НОИ, което ползва имот под наем срещу 160 000 лева годишно. Общината обаче е отказала с аргумента, че сградата ще бъде използвана за учебно заведение. В нея обаче не е вложен нито лев.

Училището във „Веселчане“ е в още по-окаяно състояние. То е пред срутване и реално  застрашава живота и сигурността на хората от квартала. Те от своя страна настояват то да бъде превърнато в социално заведение – хоспис, Клуб на пенсионера или учебен център, каквато е била и волята на дарителите на земята.   

„Общината е длъжна да се погрижи за двете необитаеми сгради, а не само да констатира, че се саморазрушават. Това е бягство от отговорност. Част от приходите от продажбата на парцели в центъра на града могат да се инвестират във възстановяването им“, смята Чанев. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини