С прехода към ARM в ОС Windows 10 ще се появи поддръжката на big.LITTLE

Краят на 2016 година бе отбелязан с едно исторически събитие. Съвместната работа на Microsoft и Qualcomm доведе до това, че още в края на тази година ще може да се закупят компютри с ARM процесори, работещи под управлението на пълноценната десктоп операционна система Windows 10.

Появата на Windows 10 за ARM процесори води не само до емулацията на X86 архитектурата, но и до въвеждане на цялостната поддръжката на технологията ARM big.LITTLE.

Да си припомним, че това е архитектура, при която процесорните ядра са разделени на две части: първата работи с тежките изчислителни задачи, а втората – с по-опростените функции. По този начин се постига максимална енергийна ефективност.

Новият софтуер за работа с ARM big.LITTLE е в състояние да икономиса до 75% енергия при слабите и средните по производителност сценарии и до 40% в процедурите с максимална сложност. Qualcomm обяви, че Windows 10 компютрите с процесор Snapdragon 835 ще имат от 4 до 5 пъти по-дълга автономна работа в режим Connected Standby в сравнение с другите традиционни устройства. Освен това, тези компютри мигновено влизат в режим на работа, подобно на смартфоните.

Първите компютри с Windows 10 и процесора Qualcomm Snapdragon 835 трябва да излязат на пазара още през втората половина на тази година. Първите производители на тези устройства са ASUS, HP и Lenovo.

Неотдавна Intel заплаши Qualcomm със съдебни дела, ако бъде използвана технологията за емулация на X86 архитектурата, която е патентована интелектуална собственост на Intel. Qualcomm от своя страна не показва никакво безпокойство и явно няма намерение да отстъпва.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини