Държавен архив-Кърджали отличи сътрудници за Международния ден на архивите

    Международният ден на архивите – 9-ти юни 2017 г. беше отбелязан от       Държавен архив – Кърджали с редица прояви:

    На 9-ти юни от 11.00 до 17.30 часа в Държавен архив – Кърджали се състоя  обявеният “Ден на отворените врати”. През целия ден архивът беше посещаван от граждани, които разглеждаха с интерес експонираните документи, изданията на Държавна агенция “Архиви”, читалнята, канцелариите. На проявилите интерес бяха  показвани и местата на съхранение на документите.
    По повод на 110 годишнина от рождението на един от най-изтъкнатите краеведи и журналисти в града, дарил архивния си фонд на Държавен архив Кърджали – Кирил Попгеоргиев, в читалнята на архива беше изготвен малък кът с копия от негови документи.
    В 15.00 ч. беше осъществена предвидената среща с ученици от СУ “Христо Ботев” – Кърджали,  представители на културни и информационни институти и граждани. Присъстващите бяха запознати с възможностите за използването на Информационната система на държавните архиви (ИСДА) и Регистъра на Националния архивен фонд (НЕРА), архивната фотоколекция, дигиталния архив от документи за войните, евреите и други архивни източници в Интернет. Демонстрирано беше нагледно как се търси архивна информация в Интернет, което разширява възможностите за ползване на такъв тип информация лесно и удобно.
    В 17.00 ч. в читалнята на архива беше организирана среща с граждани и беше открита подготвената изложба: “Овцевъдството в Източните Родопи в средата на XX век“. Тази изложба  имаше за цел да насочи вниманието на съгражданите ни към един позабравен и отминал във времето отрасъл на стопанството, някога широко застъпен в Източните Родопи.
    На тази среща бяха обявени номинациите на Държавен архив – Кърджали за 2016 г., в изпълнение на инициативата на Държавна агенция „Архиви”. С грамота за „Дарител на архива за 2016 г.“ беше номинирана г-жа Пепи Арнаудова за дарените документи на доц. д-р Димитър Арнаудов и на „Комитета за защита на националните интереси“ (ОКЗНИ). С грамота „Приятел на архива за 2016 г.“ беше номиниран журналистът от “Кърджали БГ вести” г-н Георги Кулов за съдействието и помощта му в популяризаторската и в събирателската дейности на архива. С грамота „Читател на архива за 2016 г.“ беше номинирана д-р Ваня Иванова, преподавател във Филиал “Любен Каравелов на ПУ “Пайсий Хилендарски”, направила  83  посещения  в читалнята на архива и използвала  289 архивни единици.       

    Вълчо Златилов,

    Държавен архив – Кърджали 

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини