Асоциацията на прокурорите: Мястото ни е в съдебната власт

Мястото на прокуратурата е в съдебната власт и тази позиция е принципна. Това заявяват от Асоциацията на прокурорите в становище, разпространено и до медиите.

В него се заявява: "Считаме, че лансираната теза за изваждане на Прокуратурата на Република България от съдебната власт не почива на принципна основа, не е съпроводена с обективен анализ и не посочва какви евентуални негативи за българските граждани и общество биха произлезли от подобна промяна."

Според Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България в последните дни отново се провокира обществена и политическа нагласа, която е насочена срещу Прокуратурата на Република България и се внушава неправилно нейната невъзможност да изпълнява конституционните си права, като се инициира дебат за нейното извеждане от съдебната власт. Прокурорите са категорично несъгласни с тази действия, тъй като те ще разрушат "едно от най-добрите достижения на най-новото ни държавно устройство, възведено, за да се гарантира най-пълно разделението на властите".

Според Асоциацията изказаните призиви за промени носят риска прокуратурата да бъде поставена в зависимост от конюнктурни фактори, доминирани от моментни обществено политически влияния.

"Подкрепяме принципната позиция на ръководството на прокуратурата и изразените аргументи на Главния прокурор, че мястото на Прокуратурата на Република България е в съдебната власт", посочват от съсловната организация и декларират, че се противопоставят на усилията на определени среди да внесат раздор, конфронтация и разцепление между магистратите.

Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България стои категорично зад усилията на всички прокурори, и адмирира волята им да утвърждават Прокуратурата като независим блюстител на законността в държавата.

Изказваме нашата твърда увереност, че българските Съд и Прокуратура трябва като част от съдебната власт да работят в дух на взаимно зачитане и уважение, при съблюдаване на техните конституционни и законови правомощия и функции и ще продължим да отстояваме тази позиция.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини