Министерството на икономиката ще оптимизира 113 административни услуги

Министерството на икономиката е приключил прегледът на предлаганите административни услуги и вече са готови предложенията за улесняване на получаването им, каза днес по БНТ министърът на икономика Емил Караниколов. Той обобщи, че някои от регулациите отпадат, за други се оптимизират сроковете, а на трети се намаляват таксите.

Проверката е установила, че Министерството на икономиката предлага 187 административни услуги, като при 113 от тях ще има промени. "Осем регулации отпадат, за 15 се намалява броят на изискваните документите, 21 ще се предоставят безплатно, при 67 има намаляване на таксите, за 23 се намалява срокът, а за 14 няма да се иска предоставяне на документи", обобщи Емил Караниколов. Пет такси отпадат в патентното ведомство.

200 хиляди лева годишно ще пести голяма фирма от промените

Министърът уточни, че проверката е открила, че в някои случаи таксите са формирали печалба, което е нарушение на закона, предвиждащ, че тяхната роля е да покрият разходите за услугата. За кои административни услуги, какви промени има, ще бъде обявено скоро на сайта на Министерството на икономиката.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини