Изненада: Microsoft реши да продължи живота на Windows XP

Microsoft реши да продължи изкуствено живота на Windows XP, обещавайки да му доставя важни обновления по сигурността.

Компанията вече наруши обещанието си да изостави поддръжката за 16-годишния софтуер, когато вследствие на изтеклите в Интернет хакерски инструменти на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС), неизвестни киберпрестъпници се възползваха от свободния достъп до тях, за да разпространяват няколко зловредни програми, сред които биткойн миньор, троянска програма и рансъмуер. И това се осъществи с помощта на едва два от инструментите на АНС, които са десетки.

Така, тези от клиентите на Редмънд, които са останали в миналото, ще получат подкрепа, което беше отразено в публикация в един от блоговете на Microsoft, научаваме от Windows Central.

Точната причина за решението не е съвсем ясна, но официалната версия е, че това се прави с цел борбата със сложни заплахи от страна на хакерски групировки на държавна издръжка.

„При обзора на обновленията, които излизат този месец, някои уязвимости бяха идентифицирани, като носещи завишен риск от кибератаки от страна на правителствени организации, понякога посочвани, като „актьори, свързващи се с национални държави“. С цел адресирането на тези рискове, днес ние доставяме допълнителни обновления с редовната ни програма Update Tuesday. Тези обновления ще са достъпни за всичките ни потребители, в това число и тези, които използват стари версии на Windows. Поради риска от разрушителни кибератаки към този момент, ние вземаме това решение, тъй като налагането на тези обновления осигурява допълнителна защита срещу потенциални атаки с характеристики, подобни на WannaCry“, обясняват от компанията.

Ако трябва да поспекулираме малко, вероятно юнският пакет с обновления запушва толкова сериозна дупка, че тази в SMBv1 ще е като детска игра. Кой знае?! Със сигурност, тези от вас, които все още си стоят с добрия стар XP или Vista, е добре веднага да включат автоматичното обновяване, ако не искат да попаднат в новините.

И сега не е времето да се отпускате спокойно в стола. В отделна публикация на компанията се заявява, че Microsoft не възнамерява да нарушава своите собствени политики по поддръжка на софтуерните си предложения. Макар и да не уточняват, това вероятно означава, че юнският пакет с обновления ще е изключение. Много е вероятно също така, компанията да предприема този ход, защото са забелязани атаки или опити за атаки към все още непокрита дупка в Windows.

При все това, какъвто и да е случая, не забравяйте, че последните версии на Windows притежават защитни характеристики, каквито няма да бъдат доставени с обновление към XP, като Secure Boot, Edge, Smart Screen, значително подобрена версия на Windows Defender, UAC, Device Guard и др. 

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини