Тази музикална джаджа ще ви побърка (видео)

Новият Seaboard Block е с две октави, работи с iPhone и струва 299 долара. Но можете да си сглобите и повече октави с множество неочаквани ефекти.

Миналата година Roli стартира достъпна, модулна система за създаване на музика, наречена Blocks. Квадратният Lightpad Block става както за мелодии, така и за барабани. Има и два по-малки блока, които позволяват да правите различни настройки или да записвате и изрежете музиката си. Потребителите могат да сглобят толкова блокове, колкото искат, и да ги закачат на iPhone или iPad, за да създават и записват музика.

Няма съмнение, че това са забавни и уникални инструменти, малкият размер на Lightpad обаче предизвиква трудности при създаването на прецизни композиции. Сега се появява следващия Block и той решава проблема, освен че е очарователен сам по себе си.

Новият 300-доларов Seaboard Block е малка, двуоктавна версия на по-големия инструмент Seaboard, но запазва всички уникални функции за чувствителност на допир, които ще намерите в по-големите и по-скъпи версии. (The Seaboard Rise започва от $800, а Roli продава разнообразни други размери, цената на които варира  от $1110 до над $8000) 

Seaboard Block е значително по-голямо от Lightpad - с ширина колкото три от тези блокове. Този увеличен размер означава, че има много повече място за свирене, и е много по-лесно да бъдете по-точни с това, което свирите. Подредбата на Seaboard Block напомня за традиционното пиано. Както и Lightpad, Seaboard Block е по същество MIDI контролер с някои уникални функции за чувствителност при допир.

Seaboard Block все пак доста се различава от традиционното пиано - клавишите образуват непрекъсната повърхност, така че когато свирите ноти, можете просто да задържите пръста си и да плъзнете нагоре и надолу дъската за гладки преходи между нотите. Повърхността също така е чувствителна на натиск, но може и друго - като задържите нота, можете да приложите и по-голям натиск, за да увеличите интензитета на тона.

Ако плъзнете пръстите си вертикално нагоре и надолу по повърхността на Seaboard Block, ще приложите различни модулационни ефекти. Когато плъзнете хоризонтално по повърхността на Seaboard Block,променяте тоновете. И накрая, клавиатурата разпознава и колко бързо махате пръстите си от повърхността и съответно отрязва тона или оставя по-дълго отзвучаване, ако вдигате бавно пръстите си.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини