Личните лекари стават все по-малко

Броят на личните лекари у нас намалява драстично. Това показват данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Само за 12 години общопрактикуващите лекари у нас са намалели с 1000, или общо с около една пета. Към момента личните лекари у нас са 4300. През 2005 г. те са били 5340. Намалението спрямо миналата година е с 57 джипита - през 2016 г. договор с НЗОК са имали 4357 общопрактикуващи.

Според националната здравна карта у нас са необходими 4852 лични лекари, колкото сме имали преди 7-8 години. Нуждата на населението е изчислена при практика от средно 1500 души, записани при един личен лекар.

Причините джипитата да намаляват са, че условията на работа стават все по-трудни, а доходите в първичната извънболнична помощ не нарастват. Положението е най-сериозно в отдалечените райони, където НЗОК дава и допълнителни пари на желаещите да работят в отдалечени практики, но покрай постоянните дефицити в бюджета на касата често и тези плащания се забавят. Районите, където липсата на общопрактикуващи е най-остра, са Видин, Кърджали, Разград, Силистра, Смолян и Ямбол.

По тази причина и интересът за специализации по обща медицина е много нисък, което означава, че тепърва страната ще се сблъска с далеч по-тежък дефицит на общопрактикуващи лекари.

През тази година за първична помощ здравната каса ще плати общо 200 млн. лв., или под 6% от бюджета си. Препоръките са до 2020 г. тази пари да нараснат почти двойно, но не е ясно дали това ще стане. Идеята е личните лекари да имат и повече задължения, като така пациентите, които се насочват за далеч по-скъпото болнично лечение, да намалеят.

 

Източник: http://www.actualno.com

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини