Цветанов отхвърли обвиненията на БСП за границата с Турция

Има възможност с мобилните термовизионни системи да се реагира адекватно. Така бившият вътрешен министър Цветан Цветанов отговори на директен въпрос работят ли камерите и сензорите по границата ни с Турция. Въпросът беше повдигнат от депутата от БСП Елена Йончева, която твърди, че камерите не работят, защото е изтекъл двугодишният им гаранционен срок и договорът за поддръжката им не е подновен.

Когато стана въпрос за граничните камери, Цветанов заговори как Елена Йончева можела да дойде на комисия в парламента и на блиц контрол да зададе въпросите си. Той добави, че камерите по границата с Турция са в експлотационен режим и където има проблем, съответните органи си реагират. Цветанов не пожела да коментира работят ли камерите, защото щял да разкрие откъде може да се мине нелегално през границата. 

Никъде, по никакъв повод в Постановление 55 на Министерския съвет от 2015 година не става въпрос каква трябва да е оградата – едноредова или двуредова. Така бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ отговори на другите обвинения на Елена Йончева относно оградата в Хасковска област по границата с Турция.

По думите на Цветанов всичко е изпълнявано в съответствие с констатациите на Гранична полиция за защита на границата. Цветанов обяви, че всичко разплатено за оградата е направено след предадени приемо-предавателни протоколи. Може би г-жа Йончева прави съпоставка с времето, в което БСП управляваше – тогава общинският съветник от БСП Александър Минчев, който е собственикът на завода за пружини, спечели поръчка за строеж на ограда. Оградата, построена от него, се подпира да не падне, иронизира вторият човек в ГЕРБ пред Нова телевизия.

Няма как заданието за оградата да бъде променено без МВР да е съгласно, уточни Цветанов, който не можа да каже коя фирма е строила специално в Хасковска област. Той обаче не пропусна да припомни, че една трета от строеното по времето на Орешарски е строена от Минчев.

Цветан Цветанов даде и малко статистика – едноредовата ограда била 3,5 метра, а двуредовата – първи ред е 3 метра, вторият е 2,5 метра. Това не е туристическа атракция – това е възпиращо съоръжение, за което отговорност носи Гранична полиция. Смятам, че проверка с журналисти може да се направи, но съгласувана с МВР, обясни Цветанов. Щеше ли премиерът Бойко Борисов да заведе Дейвид Камерън на границата, ако нещо не беше наред, продължи той и почна да се оплаква как не се говорило за посещението на Борисов при Меркел и "невероятният успех", който донесла тази визита. Цветанов предупреди и, че България щяла да бъде подложена на интензивен поток от Западна Германия към Турция и било възможно да има операции, касаещи гранични служители – за разкриване на канали за нелегален трафик на хора.

Случаят "Лозан Панов" и колата с развитите болтове 

Всяка кола на НСО се проверява преди да излезе за път – дали е технически годна. Сега проверката и на видеозаписите ще установи какво се е случило, лаконичен беше Цветанов.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини