Инж.Хасан Азис: Искаме яснота за всяка една от страните по санирането в Кърджали

При силен интерес премина снощи в Бизнесинкубатора срещата на представители на Сдруженията на собствениците на жилища, фирмите – изпълнителки на СМР и общински експерти във връзка със санирането по Националната програма за енергийна ефективност на МРРБ. Участваха кметът на община инж. Хасан Азис, зам.-кметът инж. Катя Митовска, главният архитект на общината Делин Запартов, арх.Танер Давуд от Дирекция „Архитектура и благоустройство“и Галина Делчева, старши юристконсулт в общината. В началото на срещата бе припомнено, че към момента регистрираните сдружения са 63, одобрените сгради за саниране - 29 като финансиране има за 28, за едната сграда предстои процедура за подписване на инженеринг, проектиране и строителство.Обявена е и поръчка за извършване на надзор, която е приключила и може да се пристъпи към същинската част.Има и други 18 блока, за които е подадено искане за финансиране по програмата.„Желанието за тази среща бе всички участници в процеса по изпълнение на програмата по саниране да се запознаят и още в самото начало да бъдат изяснени въпросите,касаещи дейностите и задълженията на всяка една от страните”, каза кметът инж. Хасан Азис. Той припомни и графика по изпълнение на програмата в следващите два месеца - юни и юли. Подчерта, че вече са издадени скиците и визите за проектиране, а срокът за изготвяне на проектите е едномесечен, т. е. до 1 юли фирмите трябва да представят в общината готовите проекти. От 1 до 10 юли фирмите предстои да получат и разрешителните за започване на строително-монтажните работи.Инж.Азис призова страните да бъдат в постоянен контакт и да си партнират, за да може всеки обект да бъде завършен в срок и с добро качество. Специално се обърна към фирмите като посочи, че трябва да се придържат към срокове за изпълнение, които са посочили, защото ще бъдат обект на постоянен контрол, проверка и наблюдение. „Санирането е важна тема,която вълнува кърджалийци. Темата беше представена и коментирана по различен начин от различни хора в зависимост от тяхното административно и политическо положение и ниво. Всички трябва да обединим усилията си, за да може процеса да върви без напрежение и дезинформация”, коментира инж.Азис.Той благодари за проявеното търпение и разбиране на домоуправителите и гражданите и най-вече изразено доверие към общината, че тези проекти ще бъдат реалност.Декларира, че в негово лице и на всички експерти от общинска администрация всеки въпрос на гражданите, касаещ санирането, ще получи пълно съдействие при решаването му. По думите на кмета община Кърджали всекидневно целенасочено работи по тази проект, за да се реализира, защото е една много добра инвестиция.Всеки блок ще се санира от различна фирма.Завършила е и процедурата за избор на независими строителни надзори. За различните градски зони на Кърджали вече са направени и конкретни цветови предложения. 
По време на срещата представители на Сдруженията на собствениците на жилища поставиха различни конкретни въпроси - как ще се процедира с вече санираните единични апартаменти в някои сгради, има ли гаранционен срок за строително-монтажните работи, ще се извършва ли подменяна В и К инсталацията, включени ли са в проектите таванските и избените помещения, предвидено ли е за кабелите на мобилните оператори да има специални щрангове, как ще се процедира със сателитните чинии за по-естетически вид на сградите, каква ще бъде дебелината на изолацията на фасадите на жилищните сгради и др. 
В края на срещата кметът инж. Хасан Азис официално връчи на фирмите - изпълнители скиците визите за проектиране на първите многофамилни жилищни сгради, които ще бъдат санирани по Националната програма за енергийна ефективност на МРРБ. От Сдруженията на собствениците и домоуправители имаха възможност да разговарят с представители на строителните фирми и обменят информация за бъдещи контакти.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини