Проверете дали робот няма да ви вземе работата

В бъдеще роботите ще изместят хората на пазара на труда в много професии. Изкуственият интелект и 3D принтерите постигат невероятни резултати, които въобще не бяха по силите на хора и техника доскоро. От много страни вече се чуват предупреждения, че професиите, които упражняваме днес, ще бъдат напълно автоматизирани.

Впрочем това вече се е случвало в човешката история. Заради автомобилите кочияшите остават без работа, после механиците и монтьорите в автомобилостроенето биват заместени от автомати. В началото на промишлената революция фабричните работници изместват занаятчиите, появата на запалките бележи края на кибрита, промишлетото земеделие оставя масата фермери без препитание и т.н. Сега като е минало, изглежда съвсем естествено за нас, отрасналите с плодовете на прогреса, но докато се е случвало е имало много сълзи и даже кръв.

Да започнем ли да се страхуваме? Можем да проверим професията си на нов сайт, наречен "Ще ми вземат ли роботите работата" (Will Robots Take My Job),

Особено добре е да се направи такава проверка, ако тепърва ни предстои избор на професия.

Сайтът дава възможност да проверите дали професията ви е обречена или можете да бъдете спокойни за препитанието си. Въвеждете професията, чието бъдеще искате да проверите. Системата отчита риска от автоматизация и дава отговор - от "обречени сте", "роботите дебнат", "започнете да се тревожите", "без притеснения" до "напълно сигурни".

Макар че никога не можем да сме напълно сигурни.

Още преди десетилетия се заговори за „Робо-журнализъм“. „Лос Анджелис Таймс“ използва Quakebot, за да обработва геоложки данни, а също разчита и на роботи при криминалните хроники; Форбс – при създаването на финансови новини; Yahoo – за генериране на новини в игрите Fantasy Football (даннните са актуални към края на февруари 2015 г.). През юли 2014 г. най-голямата американска агенция „Асошиейтед прес“ започва да използва роботи при създаването на новини, свързани с финансовия сектор. В края на 2014 г. от агенцията отчитат, че за последното тримесечие на годината роботите са написали 3000 материала, като от тях само за 120 е била необходима човешка намеса, основно за добавяне на нова, допълнителна информация.

А при програмистите също има заплаха - изкуственият интелект се научи да пише код, а и доста се напредна в самообучаващите му способности - Deep Learning е точно това, машини учат машини.

Засега преводачите не са изчезнали заради всичките транслиращи програми, но много хора се възползват от навигациите и разширената реалност, вместо от екскурзоводи... А за медитация не е нужно да търсите учител, просто си качвате приложение на смартфона. Безплатно.

Но ето резултатите за някои от популярните днес професии според Will Robots Take My Job:

Лекари - напълно сигурни - 0,42% вероятност от автоматизация
Учители - напълно сигурни - 0,95% вероятност от автоматизация
Инженери - напълно сигурни - 1,4% вероятност от автоматизация
Програмисти - напълно сигурни - 4,2% вероятност от автоматизация

Журналисти - без притеснения - 11% вероятност от автоматизация

Икономисти - започнете да се тревожите - 43% вероятност от автоматизация

Бармани - роботите дебнат - 77% вероятност от автоматизация
Строителни работници - роботите дебнат - 88% вероятност от автоматизация

Сервитьори - обречени сте - 94% вероятност от автоматзация
Готвачи - обречени сте - 96% вероятност от автоматизация
Шофьори и куриери - обречени сте - 98% вероятност от автоматизация

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини