САЩ одобри по-строги правила за издаване на визи

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп одобри по-строги правила за издаването на американски визи. 

Правилата ще включват попълване на нова анкета, която ще иска псевдонимите в социални мрежи, използвани за последните пет години, и биография за последните 15 години, включително адреси, телефони и пътувания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според новите правила служителите на консулствата могат да поискат още номерата на всички предишни паспорти, имейли и телефони за последните 5 години, както и допълнителна информация, ако преценят, че това е необходимо "за потвърждаване на самоличността или за извършване на по-задълбочено проучване за целите на националната сигурност", добави Държавният департамент на САЩ.

Отговарянето на новите въпроси е доброволно, но във формуляра се казва, че ако информацията не бъде предоставена, издаването на виза може да бъде забавено или отказано.

Новата анкета ще важи 6 месеца вместо обичайните три години.

По-строгите мерки бяха одобрени на 23 май и бяха посрещнати с критики от служители от образователния сектор и академични групи. Според тях новите въпроси ще утежнят процеса, ще доведат до големи забавяния в обработката на документите и ще отблъснат международните студенти и учените, които искат да посещават САЩ.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини