Проблемът е с окупацията, а не с юдаизма, каза Абас пред Тръмп

Махмуд Абас и Бенямин Нетаняху са готови да работят за мир.

Това заяви американският лидер Доналд Тръмп на пресконференция с президента на Палестина Абас във Витлеем, съобщават израелски медии.

Тръмп подчерта, че е ангажиран за постигане на мирно споразумение и "възнамерява да направи всичко възможно за постигането на тази цел".

"Абас ме увери, че е готов да работи за целта в знак на добра воля и премиерът Нетаняху обеща същото. Очаквам да работя с тези лидери за траен мир", добави американският държавен глава.

"Очаквам да работя с Абас и в други области", такива като икономиката и борбата срещу терора, допълни Тръмп.

Абас каза от своя страна, че проблемът е свързан с окупацията, а не с юдаизма.

"Както видяхте по време на вашата визита на свещените места в окупирания Източен Йерусалим, конфликтът не е между религиите", разясни палестинският президент и припомни, че палестинците подкрепят решението за две държави, основано на границите от 1967 г. с палестинска столица Източен Йерусалим.

Той също така призова да се подкрепи арабската мирна инициатива.

"Желаем да отворим вратата за открит диалог с израелските съседи", отбеляза той.

Проблемът ни е с окупацията и със заселничеството, и с нежеланието на Израел да признае държавата Палестина. Проблемът не е между нас и юдаизма, проблемът е между нас и окупацията, продължи той.

Абас също обърна внимание на палестинските затворници, които участват в гладна стачка.

Президентът на Палестина благодари на Тръмп за надеждата за мирен регион, "така че децата на Палестина и Израел да се радват на безопасно, стабилно и проспериращо бъдеще".

Палестина е "ангажирана да работи с вас за сключване на трайно мирно споразумение с израелците", каза той.

"Наистина вярвам, че ако Израел и палестинците могат да постигнат мир, това ще доведе до мирен процес в целия Близък изток", заключи от своя страна Тръмп.

Анализатори отбелязват, че по време на пресконференцията американският президент не е споменал палестинската държава или решението за две държави, но много пъти спомена думата "мир". Тръмп също вярва, че израелско-палестински мир ще разреши по-големи проблеми в региона.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини