Родният туризъм пред криза

Намаляват записванията за лятна почивка в черноморските ни курорти. От Агенцията по туризъм вече обявиха, че има сериозни опасения за криза и в туризма. Записванията за лятна почивка в курортите край Варна са намалели с 25% в сравнение с миналата година. Туроператорите предупреждават, че ако не се вземат спешни мерки за привличане на туристи, сезонът ще бъде провален.

Ако хотелиерите край морето не свалят цените на туристическите пакети, хотелите ще останат празни през лятото, а туризмът ще претърпи огромни загуби. Туроператорите прогнозират, че при сегашните цени у нас, туристите ще предпочетат курортите в съседни държави.

"Нашите конкуренти от Гърция и Кипър вече смъкнаха своите цени. В момента седмична почивка в Кипър в 5-звезден хотел на ол инклузив се продава на 280 евро. При нас е на 350 евро, тоест имаме с 30% по-високи цени", обяснява Росица Димитрова, туроператор. Към цената им трябва да прибавим и цената на плажните услуги, които в ден добавят към пакета още 10 евро, допълва тя.

Според туроператорите зимният сезон у нас се е оказал слаб именно заради късно въведените намаления в цените - когато чартърните полети вече са били планирани. Те апелират за бърза реакция от страна на хотелиерите, защото летните чартъри се планират сега. Препоръчват и друга промяна в туристическите пакети.

Хотелиерите обаче все още нямат общо решение за промени в пакетите, заради намалелите записвания на туристи. От браншовата асоциация съобщават, че предстоят срещи за уточняване на конкретни мерки.








Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини