Минчо Гумаров и д-р Есма Гюндолу са носителите на тазгодишната награда „Мултикултурният човек”

В Световния ден на културното многообразие за диалог и развитие -21 май за пети път в Кърджали бе връчена наградата „Мултикултурният човек". Нейни носители станаха д-р Есма Гюндоду от Одрин и изследователят -краевед Минчо Гумаров от Кърджали. Призът е учреден от Арт движение КРЪГ и представлява статуетка и грамота, която се дава ежегодно на кърджалиец, където и по света да се намира той–за принос в развитието на мултикултурализма,интеркултурния диалог и езиковото многообразие.
”Кърджали преоткрива своите хора, достойни да носят тази награда, която е уникално признание за отвореността на хората, за възприемане на различията. Така муликултурността излиза извън рамките на Кърджали, даже извън рамките на нашата страна”, заяви кметът инж. Хасан Азис, който е и носител на наградата „Мултикултурният човек" за 2015 г. 
„Като общественици и интелектуалци, ние работим за такова балканско приятелство и културно сътрудничество, което не се влияе от географски граници, нито от често променящите се позиции на политиците", сподели д-р Есма Гюндоду.Тя е номинирана за нейния безспорен принос към изграждането на културни мостове между творците и гражданските организации от България и Турция. През 2014 г. лекарката с корени от Източните Родопи организира масова подкрепа в Турция за българската песен „Детска планета“ на Крисия, Хасан и Ибрахим на финала на Детската Евровизия в Малта. Минчо Гумаров е истински представител на изчезващия вид изследователи ентусиасти, таланти и родолюбци.Името му е свързано с откриване и изследване на близо 200 пещери в Родопите. Най-голямата му гордост е 35-вековният мегалитен паметник край село Ненково, известен като пещера „Утробата“. От години ръководи пещерен клуб „Родопи“ и обучава млади хора на смелост и откривателски дух.Той е изпълнителен директор на Източно-родопския регионален съвет по краезнание, чийто екип от 1999 до 2005 г. издава на български и турски езици месечното издание за деца и юноши „Родопско равновесие“.Гумаров участва в създаването и на видео-учебници по краезнание. И този път дългогодишният спелеолог, краевед и изследовател поднесе изненада като предложи на кмета инж.Хасан Азис да открие покритото на една от масите.Така за първи път пред публика бе показан камък, намерен в подножието на Пещерата „Утроба“. По време на церемонията бяха представени редки архиви от дейността на двамата наградени, грамоти, фотоси. Вокална група „Букет“ с диригент Пенка Атанасова и в съпровод на саз от Юсуф Емурлов изпълни популярни песни на български и турски език.
На церемонията бяха дошли много кърджалийци, колеги и приятели на тазгодишните носители на наградата, сред тях бе и миналогодишният носител на приза ”Мултикултурният човек” – художника – карикатурист Бурханедин Ардагил, журналисти. 

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини