Астрономи откриха мястото, където нашата Вселена се среща с паралелна. Може би

Реликтовото Студено петно е артефакт от сблъсъка на нашата Вселена с паралелна, твърди екип британски, чилийски, испански и американски астрономи. Тяхното изследване е публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, за него пише и The Guardian.

Студеното петно бе забелязано за пръв път от спътника WMAP на НАСА през 2004 г., а след това потвърдено от мисията Планк на ESA през 2013 г. То е изключително озадачаващо. Повечето астрономи и космолози вярват, че е много малко вероятно да се образувало при раждането на Вселената, тъй като е математически трудно за бъде обяснено от приетата теория (наречена инфлация).

Това най-ново изследване твърди, че изключва прозаичното обяснение Студеното петно да ​​е оптична илюзия, създадена от липсата на галактики.

Един от авторите на изследването, професор Том Шанкс от университета в Дърам, казва пред RAS: "Не можем напълно да изключим, че петното се дължи на невероятно колебание, обяснимо със стандартната теория на Големия взрив. Но ако това не е отговорът, тогава има и по-екзотични обяснения. Може би най-вълнуващото от тях е, че студеното петно е било причинено от сблъсък между нашата вселена и друга вселена. Ако по-нататъшен, по-подробен анализ ... докаже, че това е така, тогава Студеното петно може да се приеме като първото доказателство за мултивселената."

Големият въпрос пред физиката е защо нашата Вселена има формата, която има. За да даде отговор, физиката трябва да обясни защо някои основни константи имат стойностите, които имат. Например: скоростта на светлината, масата на електрона, силата на гравитационното взаимодействие.

Ако има мултивселена - безкраен брой подобни, но съвсем малко различни вселени, ще има и безкраен брой различни комплекти основни закони на физиката.

Един от най-големите опоненти на теорията за мултивселената, по ирония на съдбата, е един от първите ѝ архитекти. Пол Стейнхард от университета в Принстън има заслуги за развитието на инфлационната теория за произхода на нашата вселена. Стейнхард обаче се обръща срещу собствената си теория.

Новото изследване отхвърля възможността Студеното място да е супервойд - гигантска празнина, в която липсват галактики и звездни купове. Изводите си учените правят, след като анализират данни за около 3 хиляди галактики в района на реликтовото петно.

Реликтовото Студено петно е област в съзвездието Еридан на разстояние около три милиарда светлинни години от нашето Слънце. Температурата на региона, който в напречно сечение е с размер 1,8 милиарда светлинни години, е с 0,00015 градуса Целзий по-ниска от средната температура на реликтовото топлинно излъчване - минус 270,43 градуса Целзий. Огромно и студено място.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини