SpaceX успешно изведе в орбита 6-тонен сателит (видео)

Частната космическа компания на Илън Мъск SpaceX днес успешно изстреля ракетата носител Falcon 9, която изведе в орбита изкуствения спътник Inmarsat-5 F4. Изстрелването бе предавано директно и можеше да се види в YouTube.

Ракетата носител с космическия апарат Inmarsat-5 F4 бе успешно изстреляна от стартовата площадка 39А на Кейп Канаверал в 2:24 часа. Първата степен без проблеми се отдели след около две минути (2:24), а след още 6 минути (2:30) се изключиха двигателите и на втората степен, а сателитът влезе във фазата на пасивен полет. В 2:49 часа втората степен след кратко включване на двигателите също се отдели. В 2:54 часа се получи информацията за успешното извеждане на сателита в геостационарна орбита.

Сателитът Inmarsat-5 F4 е най-тежкият космически апарат в историята на Falcon 9. Неговото тегло е 6086 килограма. При тази мисия не се предвиждаше връщането на първата степен на Земята, понеже всичкото гориво бе изразходвано по изстрелването и извеждането на тежкия изкуствен спътник.

Първоначално бе планирано в тази мисия да бъде използвана една от тежките ракети SpaceX Falcon Heavy, но това не се наложи. Първото тестово изстрелване на ракетата SpaceX Falcon Heavy очакваме това лято.

Източник: kaldata.com

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини