За нова международна практика се подготвят ученици от Електрониката

 За поредна година ПГЕЕ "Капитан Петко войвода" ще изпрати стажанти на международнa практика в чужбина. През месец юли 20 ученици от 11 клас ще проведат 3-семичен производстван стаж в град Волфсберг, Австрия, по проект “Европейско сътрудничество за качествено професионално развитие“ финансиран по програма „Еразъм+”, ключова дейност 1, сектор „Професионално образование и обучение“.

Приемащ партньор за четвърта година ще бъде професионалното училище Fachberufsschule Wolfsberg, известно с високия стандарт на професионално образование и дългогодишен партньор на кърджалийското училище. Австрийската гимназия подпомага развитието и утвърждаването на специалностите в областта на автомобилната техника в ПГЕЕ. Тя поддържа много тесни връзки с фирми и обучителни институции в областта, част от които са включени в програмата на практиката на нашите ученици.

Проектът има за цел осигуряване на по-добри възможности за професионално обучение на учениците и е насочен към надграждане на професионалната подготовка в областта на автомобилната техника, електроника и компютърна диагностика.

През месец юли 20 ученици ще заминат за Австрия и ще работят на реални работни места със съвременна електронно-измервателна апаратура, техника за контрол и управление,  оборудване за компютърна диагностика на автомобили. Ще се запознаят на практика с пневматично и хидравлично управление на автомобили, компютърна диагностика,  системи за цифрово-програмно управление. Ще им бъде представена и техниката за обработка на данни EDV-Technik. Учениците ще имат възможност да се обучават с уреди за диагностика на Bosch и Gutmann и с осцилоскопи на FLUKE - най-новото ниво на професионална техника, използвана както в  Европа, така и при азиатските автомобилни марки.

За да бъде включен в групата, която ще проведе практиката, всеки кандидат преминава през процедура по селекция, разделена на 3 етапа. През месец ноември приключи първата част -  културна подготовка и подготовка, свързана с дейности за предотвратяване на риска, а през месец февруари - вторият етап, включващ специализирана подготовка в областта на автомобилната техника.

В момента се провежда третият последен етап – езикова подготовката, която ще приключи в края на този месец, след което ще бъде определен съставът на групата участници.

Ползите от тези практики са безспорни. Резултатите, които постигат учениците, са стимул за тях, повишават мотивацията за учене и за подобряване на нивото на знанията и уменията им.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини