Тилерсън изненадващо подписа „арктическото споразумение“ за климатичните промени

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън подписа споразумение, с което Вашингтон призава климатичното споразумение от Париж. Това стана по време на тазгодишния Арктически съвет, предаде EurActiv.

Тилърсън обаче предупреди, че Доналд Тръмп не бърза с решението дали да разводни ангажиментите на САЩ по споразумението или да ги изостави съвсем.

Всъщност споразумението, подписано от Арктическия съвет, е само препратка към Парижкото климатично споразумение.

В „арктическото споразумение“ се казва, че Парижкият пакт е влязал в сила и има призив за намаляване на отделянето на вредни емисии от глобална гледна точка.

Подписът на Тилърсън е изненада, предвид факта, че едно от първите управленски решения на Тръмп беше да блокира инициативите на предшественика си Барак Обама в борбата с климатичните промени. Очаква се Доналд Тръмп да обяви решението си относно Парижкото споразумение на срещата на Г-7 в Париж в края на месец май.

В момента глобалното затопляне предизвиква топене на ледовете в района на Акртика и много от живеещите там са принудени да напускат родните си места и да се изкачват на по-голяма височина заради опасността от наводнения. Освен това уникални животински видове като например бялата мечка губят все повече и повече територии от хабитата си.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини