Насекоми вместо месо за по-устойчиво бъдеще

Ако искаме да намалим въздействието на добитъка върху околната среда, насекомите и имитациите на месо са най-добрата ни алтернатива, твърди новопроведено изследване.

От известно време над човечеството тегне угрозата от консумация на насекоми, тъй като населението продължава да се увеличава. Най-после разполагаме с по-подробна информация за това как преходът ще помогне на планетата.

Тъй като все повече хора живеят в градовете и печелят все по-добре, консумацията на месо се увеличава, това на свой ред води до прекомерна експлоатация на природните ресурси. Животновъдството заема близо 60% от земеделските площи, освен това 1/3 от посевите се използват за фураж.

Засега, прогнозите се основават на предположението, че тенденцията ще се запази и в бъдеще. Какво би се случило, ако предпочитанията ни към месото се променят, по какъв начин това ще се отрази на устойчивостта ?

Именно този въпрос накарал учени от Университета в Единбург да анализират различни алтернативи на конвенционалните животински продукти, интересувайки се основно от въздействието им върху употребата на земеделска земя.

Учените изследвали какво би се случило ако заменим половината от консумираното днес месо с една от следните алтернативи: ядивни насекоми, отгледано в лабораторни условия месо, имитации на месо от соя.

Целта им била не да предскажат бъдещето, а да осигурят данни за потнециални бъдещи сценарии след ограничаване производството на месо.

Алтернативните диети включвали и няколко по-слабо вероятни сценария – като какво би се случило ако хората по света преминат на индийска диета (бедна на животински продукти) или на американска диета (залагаща предимно на животински продукти).

Учените открили, че ако заменим половината от животинските продукти със соеви алтернативи или ларви, ще спасим 1/3 от земята, която в момента ползваме за земеделски цели.

Това на свой ред ще намали ефекта на парниковите газови и обезлесяването.

Тези резултати не означавата, че учените подкрепят идеята всички ние да преминем на ларви.

Изследването просто разглежда всички възможности. Ако полезните сценарии включват повече червеи и по-малко говеда, може би е време да започнем да обмисляме по-сериозно тази алтернатива.

Ефективността на насекомите и способността им да превръщат вторичните продукти от земеделието и хранителните отпадъци в храна, предполага провеждането на по-задълбочени изследвания.

Макар идеята за консумация на щурци да кара стомасите на много представители на западните общества да се свиват, на множество други места по света, буболечките се ядат от хилядолетия, особено в Азия.

Ако сте сред любителите на лабораторно отгледаното месо, новините не са добри – при тази технология има все още има твърде много неизвестни, което прави трудно определянето на потенциалната устойчивост. Засега бурегрите с изкуствено месо не са нито икономични, нито особено хранителни.

Малки промени в диетата обаче, като замяна на телешкото месо с пилешко, намаляване на хранителните отпадъци и включване на насекоми в менюто биха помогнали за спасяване на по-големи площи земя и за въвеждане на по-устойчива хранителна система.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини