Знаете ли какво означава кашер?

Какво означава кашер? Кашер е еврейска дума, която се превежда като “подходящ”, “правилен”. С нея се обозначават храните и напитките, отговарящи на еврейските религиозни диетични правила. Евреите вярват, че придържайки се към тези правила, се свързват с бог и изпълняват волята му. Те вярват, че чистата храна се отразява добре на духа и тялото. Следвайки правилата на кашер, евреите пречистват душата си.

За да бъде определена дадена храна за кашерна, тя трабва да е обработена според изискванията на кашер и да е одобрена от религиозно лице. За сертифицирането на продуктите всяка съставка, добавка и процес на обработка трябва да отговарят на изискванията на кашер. Продукти, които не се вписват в тези изисквания, не бива да използват една и съща производствена линия или оборудване с кашерните храни.

Кои храни се смятат за кашерни ?

1. Месо и птици

Не всички животни и птици са кашерни. Сред отговарящите на изискванията са крави, кози, и овце. Извън тази категория обаче остават свинете, конете, камилите и зайците. Повечето птици, в това число пилета, пуйки, гъски и патици се считат за кашерни.

2. Млечни продукти

Изискването е млечните продукти да се произвеждат от кашерни животни. Сиренето например налага наблюдение на целия производствен процес, защото за направата му се използва сирище. Сирището предствалява комплекс от ензими, произвеждани от стомасите на животните. Тъй като сирището е с животински произход, производството на тези сирена трябва да се наблюдава внимателно.

3. Яйца

Яйцата трябва да са добити от кашерни птици, да не съдържат кървави петна, които се смятат за нечисти.

4. Риба

Кашерните риби имат перки и люспи, които обаче трябва да бъдат отстранени без да се разкъсва кожата. Представители на вида черупчести, не бива да се ядат никога. Сред рибите отговарящи на изискванията на кашер са сьомга, риба тон, морски език, камбала, треска, херинга и писия. Некашерни риби са – всички черупчести, змиорки, акули, морски дяволи, морски котки. Рибното масло и другите рибни продукти трябва да са добити от кашерни риби.

Всички позволени храни се съхраняват и обработват по определен начин.

Съвети

Отделяне на месото и млечните продукти

Хората казват “не бива да готвите младо животно в млякото на майка му”. Това е един от основните принципи. Ако спазвате изискванията на кашер, месото и млечните продукти трябва да са разделени. Те не бива да се готвят и да се консумират едновременно. В кухнята трябва да има отделни зони за приготвяне, отделни съдове и прибори за месото и млечните продукти.

Месо

Месото включва животните и всички вторични продукти – кости, бульони, супи, сосове. За да бъде определено едно месо за кашерно, то трябва да е добито от кашерно животно, заклано и обработено според изискванията на кашер. Месото трябва да е осолено, за да бъде отстранена кръвта.

Клане на животни

Съществуват строги правила за клането на животни, за да бъде определено едно месо за кашерно. Вярва се, че Моисей е споделил тези методи в Синайската планина. Първото правило е хората участващи в клането на животните да познават правилата на кашер и да са получили писмено разрешение от равин.

Клането трябва да се извърши бързо, с един замах на ножа, по който не се забелязват никакви вдлъбнатини и несъвършенства. Прерязват се трахеята и хранопровода. Не бива да допускате колебание, забавяне, прекомерен натиск, използване на недостатъчно остър нож, разкъсване на платта без умъртвяване на животното.

След смъртта на животното, определени забранени мазнини и вени трябва да се отстранят, а месото да бъде накиснато във вана с вода със стайна температура в продължение на 30 минути. За да бъде отстранена кръвта, накиснатото месо се поставя на специална маса, където се осолява от всички страни и се оставя за 1 час.

Ако животното не е заклано както трябва или е загинало по други причини, например заболяване, то е негодно за консумация и не може да се смята за кашерно.

Млечни продукти

Всички храни съдържащи мляко се смятат за млечни, включително киселото мляко, маслото и всички видове сирена. Те трябва да са приготвени от кашерни животни, обработени с кашерно оборудване, недопустимо е да съдържат добавки с месен произход.

Пареве

С този термин се обозначават храни, които не съдържат месо или млечни продукти и биха могли да се консумират с която и да е група храни. Сред тях са яйцата, рибата, плодовете, зеленчуците, необработените зърнени храни. Зеленчуците и плодовете не трябва да са комбинирани с млечни или месни продукти.

Вино и грозде

Обработката и производството на пресни или изсушени гроздови продукти, като вино и сок, трябва да бъдат наблюдавани от еврейско религиозно лице. Гроздето трябва да има сертификат Кашер.

Хляб

Хляба и тестените продукти трябва да бъдат изпечени от евреин, в кашерен дом или кашерна пекарна или от друго лице, но под наблюдението на еврейските власти. Тези произведения не трябва да съдържат млечни съставки или животнински мазнини.

Плодове и зеленчуци

Всички пресни, цели плодове и зеленчуци, дори билки, се смятат за кашерни стига да са добре прегледани за наличието на насекоми. Консервираните и замразени плодове и зеленчуци не бива да съдържат изкуствени аромати или оцветители.

Ползи от кашер

Голяма част от хората, консумиращи кашерна храна, всъщност не са евреи. Делът на този вид продукти нараства в световен мащаб.

Потребителите предпочитат продукти отговарящи на изискванията на кашер заради потенциалните ползи:

- обработката на храната се извършва под строго наблюдение, затова тя се смята за по-безопасна

- безмесните храни не могат да съдържат каквите и да е добавки с животински произход, а това е полезно за вегетарианците и ваганите

- храни, които съдържат дори малки количества мляко, трябва да бъдат етикетирани като млечни продукти, коети би било от полза за хората отказали се напълно от млякото и производните му

- хората, спазващи кашерна диета трябва да избягват свинско, защото, както се казва в Стария Завет “прасето се храни с мърша и не е подходящо за човешка консумация”. Освен това свинете често се заразяват с вируси, паразити и токсини

- животните се убиват по определени методи, които се смятат за по-хуманни

- камионите, пренасящи кашерна храна трябва да се мият и дезинфекцират преди всяка доставка

В наши дни е все по-трудно да различим чистата от силно обработената храна. По тази причина храната, сертифицирана като кашерна, е изключтелно полезна. Този пазар набира все по-голяма популярност.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Хм
    Хм
    9 -9
    14:44, 12 май 2017
    Не съм чувала никога тези подробности. Хитри са си евреите. В България има ли такива магазини?
    • Ма
      маики
      9 -4
      20:19, 4 фев 2018
      зависи в кои град живеете и евреите не са хитри , а Бог им е забранил да консумират некашерно пише го в библията , вечен закон да ви бъде така го пише .
    • Зд
      Здравейте
      0 -6
      11:18, 3 апр 2019
      Здравейте, Не се познаваме, но имам бизнес със су... Виж коментара
  • 2
    Къ
    Къде в София
    0 -1
    16:50, 14 фев 2019
    Има такива магазини или в кои магазини има такива щандове
  • 3
    Em
    Eminov
    0 -2
    10:38, 24 юли 2019
    До коментиралия на 03.04.2019...
    Свържете се с мен моля!
    0885923133
    Искам да се включа във бизнеса със суперхрани.
  • 4
    Ха
    Хайл
    0 0
    22:09, 8 ное 2023
    Статия от измамници /евреи/ за деб.или и вега-ни...тъпаци
Последни новини