Нека силата бъде с теб

Днес е празник за всички фенове на филмовата поредица на Джордж Лукас - международният ден на "Междузвездни войни".

Датата e избрана заради известната фраза "Нека силата бъде с теб", а в този ден се преобразува на "Нека четвъртият бъде с теб". Преведено от български "Нека четвъртият бъде с теб" звучи странно, но оригиналната фраза на английски - "May the 4th be with you" се доближава до прословутата "May the force be with you" ("Нека силата бъде с теб").

Въпреки че празникът всъщност не е създаден или обявен от "Lucasfilm", много фенове на "Междузвездни войни" по света празнуват в името на една от най-известните филмови поредици за всички времена. 

За първи път фразата "May the 4th be with you" е използвана без изненада на 4 май 1979 г. Тогава Маргарет Тачър става министър-председател на Обединеното кралство. Тогава колегите и от консервативната партия я поздравяват с "May the 4th be with you, Маggie", което има значение на "Нека силата бъде с теб, Маги!"

На 4 май 1994 г. британският политик Хари Коен споменава фразата в обсъждане относно националната отбрана в Камарата на общините. Той обаче намира фразата за "лоша и неуместна шега" в контекста на засегната тема и уволнява пресаташето си.

На 4 май 2012 г. бившият кмет на Лондон и сегашен външен министър на Великобритания Борис Джонсън също използва фразата, приемайки изборните резултати от кметските избори в Лондон.

През 2008 г. се появяват първите фейсбук групи, които празнуват деня на Люк Скайуокър и се поздравяват със същата фраза. Докато първоначалната група никога не получава широко признание, в колежи и университети все повече младежи започват да се поздравяват със "May the 4th be with you" и така започва да се заражда денят на "Междузвездни войни".

През 2011 г. се провежда първият организиран празник на "Междузвездни игри" в Торонто, Онтарио, Канада в метрото в Торонто. Празненствата включват игри и конкурс за тематични костюми. 

От 2013 г. "The Walt Disney Company" официално празнува празника с няколко събития в Дисниленд, а на 4 май 2015 г. На астронавтите в Международната космическа станция гледат епизод на "Междузвездни войни".

С развитието на социалните медии и мрежи празникът се пренася по целия свят. 

На 15 декември се очаква по кината да тръгне осми епизод на "Междузвездни войни" - "Езпизод VIII: Последният джедай". 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини