Първите за България дигитални уроци със съдържание от Държавния архив

Над 22,000 страници ценни документи и снимки са вече дигитализирани в рамките на партньорството на Държавна агенция „Архиви“ и Samsung България.

Всички те са достъпни на сайта на Агенцията, а част от тях са включени в първите за България дигитални уроци с архивно съдържание по история, литература и изобразително изкуство.

Всички уроци са плод на успешното тристранно сътрудничество между Samsung, Джуниър Ачийвмънт България и ДАА, и са достъпни напълно безплатно на платформата www.smartclassroom.bg.

Стратегическото партньорството между Samsung България и Държавна агенция „Архиви“ стартира през 2015 г. и основната му цел е да подпомогне дигитализацията на ценни документи и държавни архиви, което да допринесе за тяхното опазване и популяризиране като част от националното културно-историческо богатство.

Дигитализираните за този период над 22 000 страници обхващат документи от ключови теми като: органи на власт и управление (1878–1944 г.).; балкански войни (1912-1913 г.); фотоархив; чехите в следосвобожденска България (1878-1944); произведения на изобразителното изкуство; списъци на загинали в Първата световна война; театър и опера в Пловдив.

До края на годината Samsung и Джуниър Ачийвмънт България ще разработят общо 30 урока като за тяхната подготовка ще се използват много от дигитализираните документи на държавните архиви. Част от уроците ще бъдат свързани с български предприемачи от нашата история.

Уроците ще са достъпни в напълно безплатната онлайн платформа за интерактивно и колаборативно обучение на Samsung и Junior Achievement България www.Smartclassroom.bg.

„Целта на тези уроци е да провокират учениците да „проверят“ своите знания в контекста на историческите документи, с които работят. Така епохата или конкретната личност придобиват реални измерения и стават разбираеми. Тези уроци са само идеи, с които се надяваме да насърчим учителите да използват богатството на информационната система на ДАА, заедно с възможностите на www.smartclassroom.bg“, заяви Магданела Делинешева, директор „Програми за училищно образование“, Джуниър Ачийвмънт България.

Партньорството на Samsung България и Държавна агенция „Архиви“ e за срок от три години и ще включва дигитализация на различни документи свързани с българската история, литература и изкуство. Сред вече обработените архиви са ценни документи, свързани с урока, посветен на българската независимост, като тронното слово на цар Фердинанд І, произнесено пред народните представители от XIV Обикновено народно събрание, по повод обявената независимост на България, както и телеграма от руския император Николай II до цар Фердинанд І с поздравления за признаването на Независимостта.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини