15 хил. лева глоба отнесе ВиК-Велинград за урана във водата

С 15 000 лева ще бъде глобено ВиК дружеството във Велинград заради забавянето на информацията за завишените стойности на уран във водата. Това каза на пресконференция д-р Фани Петрова, директор на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик.

Д-р Петрова поясни, че дружеството е имало подобна информация още в края на декември миналата година, но не е уведомило здравната инспекция близо 4 месеца, поради което е наложен акт по Закона за водите, пише "Фокус".

„Засега няма потвърдени резултати за завишените стойности на уран във водата във Велинградско, тъй като се изчакват анализите на изпратените проби в РЗИ – Пловдив и в Националния център по радиология и радиационна защита. Надяваме се центърът да ни изпрати данни възможно най-скоро, а докато това стане, сме предприели необходимите мерки”, коментира д-р Петрова.

Директорът на РЗИ - Пазарджик уточни, че за Велинград няма проблеми заради спрените два водоизточника, защото е осигурено захранване чрез помпената станция, но не е така за населените места. „Затова е важно да имаме резултати колкото може по-скоро, за да знаем дали трябва да се предприемат допълнителни мерки или водата ще може да се ползва”, каза още д-р Петрова.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини