НАСА пусна VR за "Големия финал" на "Касини" (видео)

    Първото спускане към Сатурн започва на 26 април 2017. "Големият финал" ще е последната голяма изява на "Касини", а през септември той ще се спусне към повърхността на Сатурн.

    От 1 декември 2016 год "Касини" започна серия спускания на по-ниска орбита, като започна да преминава през пръстените на Сатурн. Космическият кораб се гмурка във външните райони на пръстените на Сатурн на всеки седем дни - общо 20 пъти до края на април. През това време той извършва уникални наблюдения на някои от многото малки спътници на Сатурн и взема проби от частиците в пръстените.

    Космическият апарат направи 127-ото си и последно близко прелитане до Титан миналия петък, 21 април, при което "Касини" се доближи на 979 км до повърхността на спътника. Изключително близки изображения на пръстените и облаците на Сатурн бяха предадени на Земята.

    Мисията е съвместен проект на НАСА, Европейската космическа агенция (ESA) и италианската космическа агенция Agenzia Spaziale Italiana (ASI) и през годините в нея участват 17 държави.

    След 20 години странстване из Слънчевата система, космическият кораб на НАСА изчерпва горивото си. Предстои той да се гмурне в неизследваната далечна планета, за да предпази спътниците от възможно замърсяване със земни бактерии.

    След април "Касини" ще направи последните 22 обиколки в пространството между Сатурн и най-вътрешния му пръстен с широчина 2400 км. На 15-ти септември 2017 г. "Касини" ще бъде насочен към атмосферата на планетата и това ще бъде "Големият финал" на уникалната мисия. До последния възможен момент преди да изчезне сигналът, корабът ще предава информация.

    .

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини