3 лъжи, които са ни втълпявали като малки

През 1914 г. в лабораторията на великия изобретател Томас Едисън пламва пожар. Многогодишният му труд е напълно унищожен. Вестниците пишат, че това е най-лошото, което е можело да му се случи. Но така ли вижда нещата самият Едисън? Съвсем не. Той смята, че му се дава възможност да промени и обнови работата си.

Как това може да се съотнесе към вашия живот? Колко пъти сте мислели, че е дошъл край, а всъщност се е оказало ново начало? Песимизмът донякъде ни е втълпен от грешни уроци, които са ни били давани. Блогът marcandangel посочва най-честите лъжи, които ни учат като малки и които после ни карат сами да пречим на успеха си.

Лъжа 1: Да започнеш отначало не е добър избор и трябва да е най-последният ни вариант.

Абсолютно погрешно убеждение. Във всеки един момент можете да промените пътя, по който вървите. Започването на чисто е трудно, но обикновено носи повече позитиви, отколкото негативи. Никой не печели на шах, като само мести фигурите напред – понякога трябва да направиш крачка назад. Това не е провал, а израстване.

Лъжа 2: Дискомфортът е нежелателен.

Научени сме да се плашим от излизането от зоната си на комфорт. Дискомфортно ни е да тренираме, да се храним здравословно, да се фокусираме върху трудни задачи, да казваме не. Затова не го правим. А истината е, че повечето форми на дискомфорт ни карат да се превръщаме в по-добри версии на самите себе си, да ставаме по-силни. Колкото повече ги избягваме, толкова повече изпускаме от разнообразието, което ни предлага животът.

Лъжа 3: Много е трудно да се отървете от лошите навици.

Ако навиците ви не ви помагат да се развивате, значи ви дърпат назад. А ако ви дърпат назад, то е време за промяна. Процесът е много прост – който твърди обратното, просто си търси оправдания. Искате да се преборите с лош навик? Първо си отговорете на въпроса какво ви е накарало изобщо да го придобиете. Стрес, скука? Намерете първоизточника на проблема и се постарайте да го решите по по-здравословен начин.

Източник: Expert.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини