Кметовете от Кърджали поискаха Герджиков да им съдейства за околовръстен път, извеждащ трафика към Маказа

Изображение 1 от 2

    Кърджали е единственият областен град без околовръстен път, който да извежда трафика към граничен пункт "Маказа". В същото време натовареното движение създава рискове за пътни инциденти. Този проблем поставиха кметове от региона на среща с министър-председателя Огнян Герджиков, който е на посещение в областта.

    Градоначалниците отбелязаха, че има частична проектна готовност за изграждането на такова трасе и помолиха премиера Герджиков да предаде проекта на следващия министър-председател, за да може да бъде включен в дневния ред на новия кабинет. ГКПП "Маказа" е един от най-натоварените пунктове с Гърция, които се използва предимно за преминаване на леки автомобили. Малката му пропускателна възможност и невъзможността да обслужва тежкотоварни автомобили, го прави по-скоро подходящ за неорганизиран туризъм, а не за засилване на икономическото развитие, посочиха кметовете.

    Друга част от проблемите, които бяха поставени пред Огнян Герджиков, са свързани с образованието и по-конкретно с актуализирането на образователните програми в професионалните гимназии. Подчертана бе и необходимостта от формулиране на по-ясни правила за превенция по отношение на бедствията и авариите и създаване на по-добра организация за ликвидиране на последствията от тях. Кметът на Кърджали Хасан Азис запозна премиера с последните данни за икономическото развитие на общината и с част от проектите за изграждане на зони за отдих и мемориални места. Министър-председателят пое ангажимент да включи проблемите, представени от общинските кметове, в препоръките, които ще остави на следващото правителство.

    Във връзка с установеното съдържание на уран във водата в Хасково премиерът Герджиков приветства инициативата на прокуратурата за мониторинг на питейната вода в цялата страна. Той посочи, че доклад по случая е постъпил в Министерския съвет още през септември миналата година, но мерки не са взети. Герджиков допусна, че и на други места, където е имало уранови рудници, може да има просмукване в подпочвените води. "Важно е, че задвижихме проблема и той ще намери решение", отбеляза министър-председателят.

    По време на срещата кметовете единодушно дадоха висока оценка за работата на служебното правителство при организацията на парламентарните избори. Те благодариха да подчертаното присъствие на държавата чрез нейните институции, което е позволило спокойно и законосъобразно протичане на вота.

    Премиерът Огнян Герджиков ще съкрати програмата си в Кърджали, заради ангажимент в Народното събрание утре.

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини