„Българският Стоунхендж” е застрашен от изчезване

"Българският Стоунхендж" е почти напълно разрушен, съобщава Нова телевизия. Има опасност уникалната археологическа находка напълно да изчезне.

Припомняме, че 26-вековният мегалитен паметник се намира край пловдивското село Старо Железаре. Той е открит през 2002 г. под могилен насип от известния археолог Георги Китов. Паметникът е документиран като уникално съоръжение с религиозно и астрономическо предназначение - т.нар. кромлех. Находката представлява древна обсерватория. Изградена е от 24 каменни стълба от пясъчник, подредени в кръг. Стълбовете са с височина от 0,5 до 2 метра.

Археолози от гражданско сдружение за опазването на паметника на културата алармират, че обектът е оставен на произвола на съдбата и се руши.

След проучването археологът Китов казва, че става въпрос за астрономическа обсерватория от VI век преди Христа. Днес обаче тя се руши.

През 2010 г. тогавашният министър на културата Вежди Рашидов обещава да издаде заповед в защита на паметника. Комисия на ведомството през 2014 г. посещава светилището и отправя препоръка за засилването му с пръст, докато се намерят пари да бъде спасено.

Източник: novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини