Деца научиха как са се боядисвали яйцата преди век

Изображение 1 от 6

    Първите великденски яйца в Хасково вече са факт броени дни преди големия християнски празник Възкресение Христово. Те бяха боядисани в читалище „Проф. д-р Асен Златаров“ от деца от клуб „Религия“ от училище „Любен Каравелов“ с ръководител Живка Стефанова. Наставления за обагряне на яйцата им даваха две възрастни самодейки от читалището - Бинка Калинова и Марийка Благоева. Те разказаха на децата за традициите на Великден и за боядисването в миналото, когато не е имало оцветители. В началото на миналия век яйцата са се оцветявали с естествени средства – зелен цвят се е получавал с отвара от коприва, жълто или кафяво – от орехи, оранжево – със смрадлика и други билки, каза 70-годишната Бинка. За декорации пък се използвали листа от дърво или храст, което се поставя върху яйце, което се увива в мрежа. След като се потопи в оцветената отвара, се отпечатва формата на листа. Друг метод за украса по яйцата е увиването им в памук, напоен с различни отвари, разказа Марийка Благоева, която допълни, че задължително първото яйце трябва да се боядиса в червен цвят за здраве, а най-възрастната жена в семейството чертае кръст по лицето на всички деца в семейството.

    По-рано днес двете самодейки, облечени в народни носии посрещнаха гостите от „Любен Каравелов“ и ги закичиха с китка здравец.

    Малко преди боядисване на яйцата децата се запознаха с традициите за празниците Лазаровден и Цветница, каза секретарят на читалището Донка Кожухарова.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини