Родители в паника заради първокласник с туберкулоза

Родители на деца от 162 ОУ в столичния кв. "Ботунец" искат оставката на директора, защото не са били уведомени за заболял от туберкулоза първокласник.

Опитите на родителите да се свържат с директора вчера цял ден били неуспешни.

Родители разказаха, че случайно разбрали за туберкулозата и в резултат поликлиниката в квартала се напълнила с притеснени деца и възрастни, съобщи bTV.

По думите на една от майките, 6 учителки дори прередили децата, за да си направят имунизация. Междувременно запасите от ваксината свършили и се наложило родителите да я купуват.

Д-р Наталия Спиридонова успокои хората, като обясни, че действително има случай на болно дете от училището, но туберкулозата е на вътрешните лимфни възли и бактерията не се отделя в околната среда. Препоръчано е всички, които са били в контакт с детето, да си направят манту.

Отговорността за изпълнението на предписанието е на директора”, подчерта д-р Спиридонова.

Директорът в крайна сметка се появи около 9 ч. тази сутрин и обясни на събралите се хора, че не ги е уведомил за случая на туберкулоза, за да не ги притеснява излишно.

Родителите на свой ред заявиха, че ще пуснат децата си на училище, но все пак искат той да се оттегли. Те споделиха и за други проблеми, свързани с уволнението на обичана от децата учителка и забавяния с документите, нужни за получаване на детски надбавки.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини