Въвеждат електронна система за прием в първи клас в хасковските училища

Общината е поръчала електронна система за прием на ученици в първи клас. Очаква се обаче тя да заработи от следващата година. Това съобщи на днешното извънредно заседание на Общинския съвет в Хасково председателят на комисията по образование Деян Янев.

Електронната система ще бъде централизирана, това ще облекчи родителите на децата, както и самите училища, които ще бъдат разтоварени от тази дейност, допълни Янев.

Той запозна съветниците с новата система от правила за прием в първи клас, като обяви и предложените промени от комисията по образование. В изработването на тези правила са участвали директорите на всичките 10 училища в Хасково, които имат прием на първокласници, както и представители на Обществените съвети към тях.

Досега приемът на първокласници ставаше според субективните критерии на директорите, с въвеждането на ясни правила този субективизъм ще изчезне, обясни Деян Янев. Най-голяма тежест при критериите има близостта на жилището на семейството до съответното училище. Според предложението на комисията по образование, когато има деца с еднакъв брой точки при недостигащи места, педагогическите съвети ще могат да дадат допълнителна тежест на някои от критериите, описани в Наредбата на просветното министерство.

Новата система от правила за прием на първокласниците бе гласувана и приета. Подаването на документи за записване в първи клас започва на 24 април и продължава до края на май.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини