Ремонтираха правилата за прием в първи клас в Хасково

Изображение 1 от 2

    Промени в системата от правила за прием в първи клас в общинските училища в Хасково направиха в понеделник вечер от комисията по образование в Общинския съвет. Заседанието й бе разширено и в него участваха от комисията по спорт и по законност, както и представители на Обществените съвети към основните училища в Хасково, общински съветници.

    Председателят на просветната комисия Деян Янев обясни в началото, че тази система от правила се приема заради изискванията на Наредба 10 на образователното министерство. Така всяка община трябва да утвърди система от правила за записване на първокласници. В Хасково тази година училищна възраст навършват 877 деца. За областния град няма проблем с много деца и липсващи места в училищата, както е в София и други големи градове. Има обаче училища, в които напливът за записване на първолаци е голям, а учебните заведения са малки и не могат да поемат всички желаещи. Такова училище например е „Св. Климент Охридски“, стана ясно по време на заседанието на комисията.

    Водещ критерий за записване на дете в първи клас в дадено училище ще бъде адресът на семейството. Ако той е в района на училището, това ще носи на детето 35 точки. 25 точки ще получава дете с увреждания над 50 %.

    По 10 точки ще получи дете, завършило подготвителна група в същото училище, ако има друго дете от семейството в школото, както и дете с починал родител или училището е в близост до местоработата на един от родителите.

    След оживено обсъждане комисията реши да добави по пет точки за децата, завършили подготвителна група в училището и за тези, които имат брат или сестра в него.

    Спор предизвика хипотезата, при която няколко деца имат еднакъв брой точки, а местата са недостатъчни. Имаше предложение с предимство да са децата, навършили 7 години, а да отпадат 6-годишните. Мотивът бе, че при 7-годишните е задължително по закон да ги запишат в първи клас, докато за 6-годишните това е по желание на родителите. Такъв критерий обаче не е залегнал в наредбата. След дълги спорове съветниците решиха да прехвърлят горещия картоф на училищата и добавиха текст, според който при равни точки педагогическият съвет ще решава на кой от изброените критерии ще даде допълнителна тежест.

    Правилата за прием в първи клас ще се обсъждат и гласуват на извънредна сесия на ОбС Хасково утре.

    Тодор Кръшков       

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Аз
      Аз
      18 -3
      20:40, 3 апр 2017
      Ремонтираха?! Опит за оригиналност ли, що ли...? Или се търси рейтинг?
    • 2
      Не
      Незапознат
      14 -3
      21:00, 3 апр 2017
      Училищният план-прием за предстоящата учебна година се утвърждава със заповед на директора.След това се информира началника на РИО за него.Никъде в наредба 10 на образователното министерство не се споменават или поне загатват някакви критерии по които тази институция да ограничава тази бройка ако въпросният директор се е олял.А това ще е неизбежно.Плаща се на единица от определено количество еднородни единици ученици.Нещо повече, според чл.46 от тази наредба се разрешaва да се надхвърли пак с разрешение от началника на РИО.По нататъшният ми коментар е излишен.Мисля че всеки ще си направи изводите сам.
    • 3
      Уч
      учител
      23 -6
      21:58, 3 апр 2017

      Бъркотията в училищата създаде М. Кунева.
      Янев докога ще се изживява като "Всезнаещ".
      Да не си пъха носа навсякъде.
    • 4
      До
      Добра душа
      6 -3
      22:05, 3 апр 2017
      Недейте да четете закона, нито наредба.10...още по-малко мислете и.коментирайте обосновано ...Не виждате ли?!Мъчат се...
    • 5
      Ни
      Никодимчо
      24 0
      06:26, 4 апр 2017
      То няма деца, те седнали критерии за прием да правят. 887 първолаци има, от които вече над 50% са кафяви и няма и да стъпят в училище. Преди години бяха към 3000 първолачетета, а тенденцията е членовете на такива комисии да станат повече от учениците.
    • 6
      Ла
      Ламбо
      2 0
      12:11, 4 апр 2017
      За Кунева-вярно!
      За Янев-още по вярно!-и как да е -нали тя му е гурото!
      И до кога РУО в този му вид?
      Та там читавите са точно трима!

    Още новини

    Последни новини