21 °C

Засякоха вълни на Росби и на Слънцето

Изследователи откриха доказателства, че гигантските магнетизирани вълни, които прорязват земната атмосфера, съществуват и на Слънцето.

Вълните са известни като вълни на Росби или планетарни вълни, те обикновено се образуват високо над повърхността на Земята и влияят на моделите на времето и струйните течения. За пръв път подобни вълни са наблюдавани и на Слънцето, в този случай те са с размера на планета.

Откритието би могло да обясни защо слънчевата активност под формата на слънчеви бури и изригвания е толкова трудна за предсказване – нещо което в бъдеще би могло да се окаже огромен проблем, ако мощното изригване е насочено право към Земята.

Откритите на слънцето вълни на Росби биха могли да ни помогнат да предскажем космическото време значително по-рано.

На Земята планетарните вълни се образуват в атмосферата и в океаните. В атмосферата, вълните влияят на посоката на струйните течения и на формирането на области с ниско и високо атмосферно налягане, определящи времето на повърхността.

В океана огромна вълна на Росби бе забелязана да се измества на запад около планетата, тя е отговорна за странното бучене, носещо се от Карибско море.

Като се има предвид, че Слънцето се върти, съдържа основно плазма и функционира като огромен магнетизиран океан, съществуваха подозрения че вълни на Росби може да се образуват и в него.

Едва сега учените успяват да ги засекат.

В миналото опитите за откриването им се проваляха, защото наблюдавахме Слънцето единствено от Земята.

По-късно между 2011 и 2014 изследователите успяха да видят цялата слънчева атмосфера, благодарение на Слънчевата динамична обсерватория на НАСА и мисията STEREO, при която в орбита около Слънцето бяха изпратени 2 отделни космически кораба.

Данните позволиха на Скот Макинтош – главен изследовател в Американския националан център за атмосферни изследания и екипът му, да придобият 360-градусов поглед върху Слънцето и да установят дали вълни на Росби не се образуват и в него.

Те открили магнетизирана активност прорязваща цялата звезда – подобно на вълните на Росби на Земята.

Вълните се движели на запад, със средна скорост около 3.25 метра в секунда с северното полукълбо на Слънцето и около 2.65 метра в секунда в южното.

Засега все още не е ясно как влияят тези вълни на Слънцето. Възможно е те да са свързани с 11-годишния слънчев цикъл.

Ако слънчевата активност е свързана с вълните на Росби, те може би ще ни помогнат да разберем по-добре непредсказуемите климатични модели на Слънцето – слънчевите изригвания засягат работата на земните телекомуникации, но ние все още се затрудняваме да ги предвидим навреме.

Щетите, които Слънцето би могло да причини на Земята се изчисляват на 10 милиарда долара годишно.


 
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 18.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини